Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganje u zemljište
  • 03.02.2020. 12:30

Istraživanje: Koliko je isplativo kupovati plodne oranice?

Na teritoriji Srbije prosečna cena poljoprivrednog zemljišta po aru, zavisno od mesta je od 25 do 30, ali može da košta i do 1.400 evra po aru.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.769
  • 266
  • 0

Istraživanja pokazuju da 70 odsto ukupne teritorije Srbije čine poljoprivredna zemljišta. Poslednjih nekoliko godina cena zemljišta je sve veća i to se vidi iz pregleda oglasa putem kojih se ona prodaju.

Ponuda je raznovrsna od manjih, pa do parcela, koje svojom veličinom nude mogućnost zaista ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Jedno vreme kupovina je bila veoma povoljna, međutim danas je ona u pojedinim krajevima skočila i do 20 odsto

Ovakav rast beleži se u svim vojvođanskim okruzima, dok u nekim drugim delovima zemlje cena hektara na tržištu stagnira.

Poljoprivredno zemljište u Srbiji čak dva puta skuplje nego u regionu

Rezultati istraživanja: Najisplativije uzimati voćnjak

Kako saznajemo u novosadskoj agenciji za nekretnine "Solis" plodne oranice u okolini Novog Sada odnosno u južnobačkom okrugu i dalje su najskuplje.

Prema njihovim podacima obradivo zemljište u okolini: Srbobrana, Temerina, Bačke Palanke, Bečeja, Vrbasa, Titela i Novog Sada su najskuplja. Njihova njihova cena zavisi od infrastrukture, a kreće se od 10.000 evra pa naviše. 

Istražili smo koliko je isplativo kupovati plodne oranice i šta je zapravo najisplativije uzimati. U pomenutoj agenciji navode kako su brojna istraživanja pokazala da je u današnje vreme najisplativije kupiti voćnjak, jer on donosi u najbolju zaradu. Takođe i brojni poljoprivrednici, smatraju kako je danas voćarstvo najisplativija delatnost na ovim prostorima.

"Na osnovu mnogobrojnih urađenih studija smatra se kako je upravo ulaganje u obradivo zemljište najsigurnije ulaganje koje donosi sigurnu zaradu. Ulaganja u voćnjak na početku su veoma visoka, ali se ona kasnije isplate, jer se dobija sigurna zarada," kažu u ovoj agenciji za nekretnine. 

Ova agencija u svojoj ponudi ima mnogobrojne oglase, gde ljudi prodaju već izgrađene voćnjake ili vikendice koje na svom posedu imaju manje i veće površine zasada. Uglavnom se nalaze na Fruškoj gori, ali primetili smo da dosta oglasa ima i iz Vršca i njegove okoline koji je prepoznatljiv po ovoj grani poljoprivrede. 

"Kupci koji žele da ulažu u podizanje voćnjaka, trebalo bi da obrate pažnju na nekoliko stvari. Ukoliko klijent kupuje voćnjak ili zemljište na kojem želi da podigne mladice ili da zasadi neku drugu agrokulturu. Trebalo bi da vodi računa o tome da li se plodno zemljište nalazi u neposrednoj blizini tržišta i da li je zemljište u blizini većeg grada, a poželjno je da u sklopu ornica postoje i objekti, koji su obezbeđeni kompletnom infrastrukturom poput struje, vode. Naravno treba voditi računa da li se u blizini nalazi asfaltirani put. Pre kupovine svakako se treba raspitati da li postoje i agroekološki uslovi za gajenje određene biljne vrste. Pre kupovine, kupci dobro treba da razmisle o svom ulaganju, a pre ove odluke bilo bi poželjno da se posavetuju sa nekim agronomom," savetuju u "Solisu". 

Kuća sa okućnicom 3.000 evra 

Kada odredite konkretnu destinaciju, potrebno je uzeti uzorke zemljišta i ispitati ih. Takođe pre kupovine, poželjno je raspitati se i da li u toj regiji ima i dovoljno radne snage, koja je bitna u okviru razvoja projekta. Oni koji kupuju voćnjak ili zemljiše za podizanje istog moraju biti apsolutno spremni na sve situacije do kojih može doći.

Na osnovu istraživanja koje smo uradili, dolazi se do zaključka da u pojedinim selima kuću sa okućnicom možete da kupite za 3.000 evra, a za sumu od 10.000 do 15.000 evra možete da birate vinograd, voćnjak i prateće objekte.

Na teritoriji Srbije prosečna cena poljoprivrednog zemljišta po aru, zavisno od mesta i regiona košta od 25 do 300, ali može da košta i do 1.400 evra po aru.

Primera radi u okolini Futoga ona je oko 300 evra, dok je na jugu Srbije zemlja jeftinija, pa je tako u Vladičinom Hanu prosečna cena ara 80 evra, a u mestima oko Pirota tek 14.47 evra po aru. 

Od 20 do 250 evra može da košta plodna zemlja po hektaru za voćnjak ili vinograd.

Neplaćeni dugovi "teraju" i oranice u Vojvodini na doboš

Ponuda vinograda

Prelistavajući oglase "Halo nekretnine" došli smo do zanimljivih ponuda. Tako, u Velikom Središtu, na Guduričkom putu, prodaju vinograd površine 15 ari. Na plac je dovedena struja, a vinograd sa 1.000 čokota koji izlazi na asfalt prodaje se za 6.500 evra.

Interesantna ponuda je i ona, gde je ponuđena parcela površine 28 ari i 78 kvadratnih metara u Slankamenačkim vinogradima. Nalazi se oko kilometer i po od centra naselja, parcela je pogodna za izgradnju vikendice, ali i za sadnju vinograda ili voćnjaka, a cena je 3.200 evra.

Ponuda u svim krajevima Srbije veoma je bogata. Primera radi, u ponudi portala "Halo oglasi", nekretnine možete naći bukvalno sve, tako recimo na Oplencu raspon cena ide od 5.000 pa do 90.000 evra ukoliko je bolja lokacija i sa većom kućom. U ponudi je i zasad lešnika na dva hektara u Belosavcima, ali čija je cena 34.000 evra.

Vikendice sa plodnom zemljom

Ako kupujete vinograd ili voćnjak, trebalo bi da obratite pažnju na sve moguće stvari u oglasu, jer vlasnici često oglašavaju samo vikendicu, a uzgred spomenu da u okviru nje postoji plodna zemlja na kojoj možete da dignete voćnjak. 

Tako u okolini Niša u ponudi je kuća od oko 80 kvadrata i 20 ari placa, čija je cena nešto više od 30.000 evra, u blizini Mionice prodaje se vikendica od 50 kvadratnih metara, po ceni od 10.000 evra, a u tu cenu je uračunat i voćnjak od 70 ari koji se nalazi u okviru prodaje. 

U mnogim oglasima, postoji mogućnost gde prodavci nude zamljište, kuće, vikendice i voćnjake u zamenu za stan u gradu, pa se dovodi u pitanje zašto ne ostaju da obrađuju zemlju. Kako saznajemo, to obično prodaju ljudi, čija deca žele da studiraju u gradu.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Vinogradi Voćnjaci Zemljište Parcele Obradivo zhemljište Kuće na selu


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.