Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Derventa
  • 30.11.2019. 14:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Ispunili 312 zahtjeva i isplatili 331.400 KM za podsticaj u poljoprivredi

Od 312 pozitivno riješenih zahtjeva najveći broj, njih 288, se odnosio na podršku direktnoj proizvodnji, dugoročnom razvoju, korišćenju sredstava od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u svojini RS.

Foto: Depositphotos/Deerphoto
  • 265
  • 18
  • 0

Iz budžeta Opštine Derventa je u ovoj godini isplaćeno ukupno 331.400 KM za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela. Korisnici podsticaja ističu da im je ovo značajna podrška i motiv za razvoj i širenje proizvodnje. Osim sredstava za podršku poljoprivrednicima, zadrugama i udruženjima izdvojena su sredstva i za edukaciju poljoprivrednih proizvođača i sajmove te za sufinansiranje  projekata.

U  2019. godini zaprimljeno je ukupno 312 zahtjeva za podsticaje i svi su ispunili kriterijume za dodjelu i pozitivno su riješeni. Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivred i sela stoji  da "pravo na podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi imaju fizička i pravna lica sa prebivalištem, odnosno sjedištem u Republici Srpskoj koja obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Republike i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalna ili kao nekomercijalna gazdinstva, kao i drugi subjekti koji su upisani u Registar korisnika podsticajnih sredstava", stoji u saopštenju na stranicama Opštine. 

Pozitivno riješeno 312 zahtjeva

Od 312 pozitivno riješenih zahtjeva najveći broj, njih 288, se odnosio na podršku direktnoj proizvodnji, dugoročnom razvoju, korišćenju sredstava od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u svojini RS. Direktna proizvodnja, za koju je isplaćeno oko 287.600 KM, obuhvata podsticaje za priplodnu stoku, proizvodnju mesa i mlijeka, formiranje mini farmi, pčelarsku proizvodnju, direktnu podršku biljnoj proizvodnji kao i za proizvodnju ljekovitog, aromatičnog, začinskog, industrijskog bilja i heljde te proizvodnju povrća i cvijeća. 

U ovu kategoriju spadaju i podsticaji za organsku proizvodnju. Najviše podsticaja je izdvojeno za proizvodnju mlijeka 125.940 KM, za nabavku priplodnih junica i muznih grla 81.500 KM, za proizvodnju mesa 31.520 KM, za pčelarstvo 27.340 KM, za povrće i cvijeće 16.587 KM, za ljekovito, aromatično i industrijsko bilje i heljdu 3.160 KM,za organsku proizvodnju 1.560 KM. 

Za podršku podizanju višegodišnjih zasada isplaćeno je oko 10.000 KM, a za krčenje i kalcifikaciju odnosno promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta  i zakupa poljoprivrednog zemljišta u svojini RS isplaćeno 2.550 KM.

Na ime sufinansiranja projekata u poljoprivredi odobrena su 23 zahtjeva dok je za edukaciju proizvođača i organizaciju izložbi odobren jedan zahtjev i isplaćena sredstva u iznosu od 1.600 KM.

Više koristiti ispitivanje zemljišta 

U saradnji sa jedinicom za koordinaciju projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za realizaciju projekta razvoja ruralnog poslovanja, a koji se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) opština je učestvovala sa 29.170 KM. Do sada je realizovano projekata u vrijednosti od 345.700 KM, a oni su se odnosili na nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za pčelarstvo, steonih junica i na proizvodne pakete za sjetvu kornišona.

Kada je u pitanju ispitivanje zemljišta analizirano je osam uzoraka za ratarsku i tri za voćarsku proizvodnju. Analize zemljišta se vrše na Poljoprivrednom institutu u Banjaluci sa kojim opština ima ugovor. Nadležni ističu da ispitivanje zemljišta značajno može uticati na veće sjetvene prinose i na smanjenu primjenu agrotehničkih mjera te apeluju na poljoprivredne proizvođače da više koriste ovu vrstu podsticaja koja je značajan preduslov za razvoj proizvodnje i veće prinose.


Tagovi

Opština Derventa Podsticaji u poljoprivredi Zahtjevi Direktna proizvodnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.