Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni natječaj
  • 23.05.2019. 10:30

Gotovo 3,5 miliona KM za grant sredstva u 2019. godini

Riječ je o osam vrsta projekata u Javnom natječaju za odabir korisnika grant sredstva u 2019. godini.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 456
  • 49
  • 0

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta objavljuje Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava u 2019. godini.

Riječ je o osam vrsta projekata. 

Poticaj inovatorima - pojedincima

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 50.000 KM, a svrha projekta je poticanje inovatora na razvoj inovacija; dovođenje inovacije do proizvoda; poticanje inovatora da krenu u poduzetničke pothvate i upotreba inovativnog potencijala u stvaranju domaćih proizvoda.

Poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim  institucijama

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 100.000 KM. Svrha projekta je razvoj i afirmacija poduzetništva i obrta; interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizovano zastupanje interesa poduzetnika i obrtnika na zajedničkom tržištu; opstanak i razvoj komorskog sistema u Federaciji BiH, edukacija članova komore i udruženja, organizovanje zajedničkih nastupa na sajmovima.

Unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 100.000 KM. Svrha projekta je uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno poduzetnika početnika; razvoj poduzetničkih potpornih institucija (poduzetničkih centara, poduzetničkih inkubatora, tehnoloških parkova i ostalih vidova poduzetničke infrastrukture); unapređenje učinkovitosti proizvodnje i proizvodnih procesa na tržištu malih i srednjih poduzeća umreženih u klastere; privlačenje investicija i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka)

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 190.000 KM. Svrha mu je uvođenje sistema upravljanja kvalitetom (ISO i HACCP standarda) i osiguranje CE znaka u cilju povećanja konkurentnosti proizvoda subjekata male privrede iz Federacije BiH.

Poticaji opstanku starih i tradicionalnih zanata

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 180.000 KM. Svrha ovog projekta je očuvanje obrtničke tradicije, kulturnog i istorijskog nasljeđa poticanjem tradicionalnih i starih obrtničkih djelatnosti kroz sufinansiranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, poboljšanje uslova rada u radionici i obrazovanja i stručnog osposobljavanja zaposlenih.

Poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 500.000 KM. Njime se želi potaknuti vezane i posebne obrte na razvoj djelatnosti kroz sufinansiranje troškova nabavke opreme potrebne za proširenje i osavremenjivanje proizvodnje, kako bi se omogućilo povećanje kvalitete proizvoda i rast zaposlenosti.

Poticaj novoosnovanim subjektima MSP-a

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 850.000 KM. Svrha mu je održavanje pozitivnog trenda poduzetničke aktivnosti s aspekta povećanja broja novoosnovanih subjekata male privrede. Kroz projekt će se realizirati subvencioniranje troškova registracije i troškova doprinosa za zaposlene.

Jačanje konkurentnosti  MSP

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ovaj projekt je 1.451.280,00 KM. Svrha mu je jačanje konkurentnosti MSP-a kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, podršku unapređenju znanja i vještina zaposlenih, promociji izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

Javni poziv u cijelosti možete preuzeti o dokumentu ispod teksta, a više informacija potražite OVDJE


Dokumenti


Tagovi

Javni natječaj Grant 2019 Poticaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić