Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javni poziv
  • 30.11.2022. 16:30

EU osigurala milion maraka za uvođenje standarda i certifikaciju

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 5.000 KM do 50.000 KM

Foto: Vedran Stapić
  • 83
  • 37
  • 0

Otvoren je treći ciklus za prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju standarda i certifikacije. Kroz ovaj program, Evropska unija u Bosni i Hercegovini će podržati poslovne subjekte u poljoprivredno-prehrambenom sektoru da uvedu određene standarde u svoje poslovanje ili izvrše certifikaciju proizvoda, usluga i proizvodnih procesa.

Projekat je vrijedan million maraka, a cilj je jačanje poljoprivredno-prehrambene industrije, unapređenje kvalitete, higijene, sljedivosti i sigurnosti hrane, povećanje konkurentnosti i olakšavanje pristupa tržištima. Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 5.000 KM do 50.000 KM.

Ko može aplicirati?

Za razliku od prethodnih, u ovom javnom pozivu udruženja su prihvatljiv podnosilac prijave samo u slučaju ako se projektni prijedlog odnosi na uvođenje oznake geografskog porijekla i to: zaštićena oznaka porijekla (ZOP), zaštićena oznaka geografskog porijekla (ZOGP) i garantovano tradicionalni specijalitet (GTS)

Na ovaj javni poziv moći će se prijaviti:

  • mikro, mala i srednja preduzeća i koja se bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu,
  • obrti/preduzetnici i zadruge koje bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu,
  •  udruženja koja okupljaju isključivo proizvođače/prerađivače poljoprivrednih proizvoda za ljudsku ishranu. (Udruženja su prihvatljiv podnosilac prijave samo u slučaju ako se projektni prijedlog odnosi na uvođenje oznake geografskog porijekla (ZOP, ZOGP,GTS)).

Prihvatljivi su projekti koji se isključivo odnose na uvođenje standarda i certifikaciju za procese i/ili proizvode koji su namijenjeni ljudskoj prehrani.

Način podnošenja prijava

Prijava se podnosi putem online platforme - javni poziv gdje se mogu pronaći i instrukcije za korištenje ove platforme. Dokumentacija za prijavnu na javni poziv dostupna je ovdje.

Rok za apliciranje je od 7. do 30. decembra 2022. godine. Prijave podnesene kroz druge kanale (pošta ili email) se neće uzeti u razmatranje. 


Tagovi

Javni poziv Bespovratna sredstva Uvođenje standarda Certifikacija Poljoprivreda EU4AGRI


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.