Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU4Business
  • 21.11.2022. 16:30

EU dodjeljuje 600.000 KM za zaštitu na radu u poljoprivredi

Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se online od 28. novembra do 23. decembra 2022. godine

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 249
  • 42
  • 0

Za sektor poljoprivrede u BiH, u okviru projekta "EU za biznis oporavak", objavljen je javni poziv vrijedan 600.000 KM za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje zaštite na radu. Kako je saopćeno iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), prijaviti se mogu preduzeća koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda i sirovina.

Kroz ovaj javni poziv, Evropska unija omogućit će učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu. Potom će preduzeća biti kvalificirana za finansijsku podršku investicijama od 10.000 do 30.000 KM, koja će biti usmjerena na implementaciju preporučenih mjera.

Vlastito sufinansiranje 15 posto

Odabrani će dobiti besplatno učešće u edukaciji o zakonskim aspektima i značaju primjene mjera zaštite i sigurnosti na radu. Dodatno, će im biti pružena tehnička podrška u oblastima procjene postojećeg stanja za zaštitu i sigurnost na radu, ispitivanja uslova radne sredine i preporuka za njihovo unapređenje, izrade akta o procjeni rizika za svako radno mjesto, kao i internog akta zajedno s prijedlogom potrebnih sredstava. Tehnička podrška će biti pružena u skladu sa individualnim potrebama preduzeća.

Mentalno zdravlje poljoprivrednika je ugroženo - pokrenuta inicijativa za podršku

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana najkasnije godinu dana prije objave ovog javnog poziva. Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije.

Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je direktno putem web stranice eu4business.ba. Prijave s potrebnom dokumentacijom dostavljaju se putem online platforme javnipoziv.undp.ba od 28. novembra do 23. decembra 2022.

Preuzmite dokumentaciju

Pročitajte i dokument Smjernice za podnosioce prijava u kojem se nalaze sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave. Prateću dokumentaciju za prijavu na javni poziv preuzmite ispod teksta.

Realizacijom ovih investicija, kako je saopćeno, nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).


Dokumenti


Tagovi

Zaštita na radu Poljoprivrednici Podrška EU sredstva Sigurnost na radu Poljoprivreda Farmeri Javni poziv


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.