Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPFRR
  • 20.05.2022. 17:00

EK predložila iznimnu mjeru - poljoprivrednicima do 15.000 eura poticaja

Odabrani poljoprivrednici te mala i srednja poduzeća mogli bi dobiti do 15.000 eura, odnosno 100.000 eura pomoći zbog sve većih troškova gnojiva, stočne hrane i goriva, objavila je Evropska komisija.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 633
  • 154
  • 0

Evropska komisija predložila je danas iznimnu mjeru koju financira Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) kako bi se državama članicama omogućilo plaćanje jednokratnog paušalnog iznosa poljoprivrednicima i poljoprivredno-prehrambenim poduzećima pogođenim značajnim povećanjem ulaznih troškova. 

Prema prijedlozima, poljoprivrednici u EU-u koji se bore s većim troškovima gnojiva, stočne hrane i goriva zbog rata u Ukrajini, također bi mogli dobiti direktne poticaje od država članica. Poljoprivrednici bi mogli dobiti do 15.000 eura, a povezanim malim kompanijama pomoć do 100.000 eura mogla bi stići direktno iz sredstava EU-a za ruralni razvoj.

Bitna je globalna sigurnost hrane

Takva povećanja cijena, posebno energenata, gnojiva i stočne hrane, narušavaju poljoprivredni sektor i ruralne zajednice, što dovodi do problema s likvidnošću i novčanim tokovima poljoprivrednika i malih ruralnih poduzeća aktivnih u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda, stoji u objavi EK. 

Kako navode, direktnim rješavanjem ovih izazova novčanog toka, podrške će se pozabaviti poremećajima na tržištu i tako doprinijeti globalnoj sigurnosti hrane.

"Poljoprivrednici, uz poticaje Zajedničke poljoprivredne politike, nastavljaju neumorno dokazivati ​​svoju vrijednost proizvodnjom hrane u teškim okolnostima. Nakon pandemije Covid-19, sada su jako pogođeni posljedicama ruske invazije na Ukrajinu", izjavio je povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski. Kako kaže, nekima je opstanak na kocki.

"Ovom mjerom, posljednjom u nizu u sklopu ZPP-a, mi ih podržavamo kako bi mogli nastaviti proizvoditi hranu koja je potrebna svijetu, brinuti se za svoju zemlju i za svoje porodice", poručio je. 

Nakon što je usvoje suzakonodavci, ova mjera omogućit će državama članicama da odluče koristiti raspoloživa sredstva do 5 posto njihovog budžeta EPFRR-a za godine 2021. – 2022. za direktnu podršku dohotku poljoprivrednicima i malim i srednjim poduzećima aktivnim u preradi, marketingu ili razvoju poljoprivrednih proizvoda. 

EK će nadzirati zalihe članica

To predstavlja potencijalni budet od 1,4 milijarde eura u EU. Od država članica traži se da ovu podršku usmjere na korisnike koji su najviše pogođeni trenutnom krizom i koji se bave kružnom ekonomijom, upravljanjem hranjivim tvarima, učinkovitom upotrebom resursa ili ekološkim i klimatskim metodama proizvodnje.

Komisija također pojačava praćenje glavnih poljoprivrednih tržišta pogođenih ratom. Nakon odluke objavljene danas, države članice morat će obavijestiti Komisiju o svojoj mjesečnom nivou zaliha žitarica, uljarica, riže i certificiranog sjemena ovih proizvoda koje drže relevantni proizvođači, veletrgovci i operateri. 

Evropska komisija je također pokrenula namjensku nadzornu ploču koja predstavlja ažurirane, detaljne statistike o cijenama, proizvodnji i trgovini mljevenom pšenicom, kukuruzom, ječmom, repicom, suncokretovim uljem i sojinim zrnom na razini EU i na globalnom nivou. To tržišnim subjektima pruža pravovremenu i tačnu sliku dostupnosti osnovnih proizvoda za hranu i hranu za životinje.


Tagovi

Europska komisija EPFRR Iznimna mjera Janusz  Wojciechowski


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.