Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 26.10.2022. 13:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Dodatna sredstva za poticaje poljoprivredi u Kantonu 10

Osim za stočarstvo, sjetvu i nabavku mehanizacije i opreme, raspisani su javni pozivi za podršku mladim poljoprivrednicima, pčelarima te djelatnicima u oblasti agroturizma.

Foto: Bigstockphoto/Xato Lux
  • 493
  • 44
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10 osiguralo je dodatna sredstva za poticaje poljoprivredi, nakon što je na posljednjoj sjednici kantonalne vlade agrarni budžet uvećan za million maraka, odnosno na 2.500.000 KM.

Stočarstvo, sjetva i mehanizacija

Za sufinansiranje troškova prehrane muznih grla u sistemu otkupa kravljeg mlijeka, proljetos je izdvojeno 600.000 KM, te je osigurano još 490.000 KM. Izmijenjena je i visina poticaja. Prema dosadašnjim pravilima farmer je mogao dobiti 150 KM po grlu, odnosno maksimalno 4.000 KM. Izmjenama programa, limit je ukinut te sada mogu ostvariti dodatnih 100 KM po grlu. 

Veladžić: Muzne krave završavaju kao suho meso, mlijeka neće biti

Kad je riječ o proizvodnji ovčjeg i kozjeg mlijeka u sistemu otkupa, poticaj iznosi 1 KM po litri za ovčje i 0,50 KM za kozje. Ukupni iznos se za kozje mlijeko povećava sa 100 hiljada, povećava na 185 hiljada KM. 

Za projekte ruralnog razvoja planirano 25.000 KM (Foto:  Depositphotos/MyraLypa)

Po prvi put ove godine, poljoprivrednici dobijaju i poticaj za sjetvu. Za proljetnu je izdvojeno 180.000 KM, dok će za jesenju biti isplaćeno 300 hiljada maraka. Visina podrške ovisit će o ukupnom broju zahtjeva, najveći iznos koji korisnik može dobiti je 400 KM po hektaru, a najmanji 200 KM/ha, a pravo mogu ostvariti i oni  koji nisu riješili imovinsko-pravne odnose. Zahtjevi se dostavljaju najkasnije do 4. novembra. 

Za projekte ruralnog razvoja planirano je 25.000 KM, a sredstva su namijenjena vlasnicima OPG/PPG-a i obrta. U okviru ovog programa, bit će sfinansirane nabavke strojeva i opreme, poljoprivredne mehanizacije, priključaka, sistema za navodnjavanje, električnih pastira, solarnih panela, mljekarske i druge opreme u svrhu poboljšanja uvjeta poljoprivredne proizvodnje. Zahtjevi se podnose do 11. novembra. 

Tri javna poziva

Raspisani su javni pozivi za podršku mladim poljoprivrednicima, pčelarima te djelatnicima u oblasti agroturizma. Za podršku mladim poljoprivrednicima izdvojeno je 20.000 KM, a odnosi se na one starosti od 18 do 40 godina koji su se prvi put upisali u registar poljoprivrednih gazdinstava od 1. januara 2022. do dana donošenja izmjena i dopuna. 

Za sufinanciranje projekata i aktivnosti u pčelarstvu namijenjeno je 10.000 KM, kao i za realizaciju podrške promociji i edukaciji u oblasti agroturizma. Zahtjevi se podnose do 11. novembra.

Javne pozive i potrebne obrasce, možete preuzeti u dokumentima ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poticaji Kanton 10 Vlada HBŽ Livno Stočarstvo Mladi poljoprivrednici Agroturizam


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.