Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fondacija "Ana i Vlade Divac"
  • 16.09.2017. 10:30

Divac pomaže mladim poljoprivrednicima

Fondacija "Ana i Vlade Divac" i opština Prijepolje doniraće ukupno tri miliona dinara za nabavku rasnih grla stoke i kupovinu poljoprivredne mehanizacije i druge opreme

Foto: Željko Dulanović
  • 992
  • 46
  • 0

Fondacija "Ana i Vlade Divac" i Opština Prijepolje zajednički će pomoći 21 mladom poljoprivredniku iz limske doline da nabave rasna grla stoke i kupe poljoprivrednu mehanizaciju i drugu opremu. Ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima o donaciji potpisani su ovih dana, a ukupna vrednost projekta je tri miliona dinara.

Maksimalno 185.000 dinara

Na konkurs za donatorska sredstva prijavilo se 67 mladih proizvođača, starosti od 21 do 40 godina. Nakon provere stanja na terenu komisija je donela odluku da sredstva dobije njih 21, koji ispunjavaju sve uslove konkursa.

Maksimalni iznos pojedinačne donacije je 185 hiljada dinara, a projekat se, osim u Prijepolju, realizuje još i u opštinama Užice, Požega, Knjaževac i Vladičin Han.

"Ove godine mladi poljoprivrednici iz Prijepolja su se uglavnom odlučili za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Dve porodice dobiće i sredstva za adaptaciju pomoćnih prostorija na svojim gazdinstvima, dok je nekoliko njih apliciralo za sredstva koja će usmeriti za nabavku stoke. Cilj projekta je da se ekonomski osnaže porodice i mladi ljudi koji se žele da se bave poljoprivredom" kaže Nada Obradović, predstavnik fondacije "Ana i Vlade Divac".

Sa potpisivanja ugovora: donacija im mnogo znači

Poljoprivreda u ekspanziji

U opštini Prijepolje poljoprivredna proizvodnja je u ekspanziji, a poslednjih godina ovde je podignuto više od 500 hektara malinjaka i na desetinu farmi krava, ovaca i koza. Sve više je i mladih koji, umesto da sele u grad, ostaju na roditeljskim ognjištima i obrađuju zemlju. Oni kažu da im je svaka pomoć dobro došla.

"Moja porodica i ja bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom nekih pet-šest godina. Na konkursu loklane samouprave i Fondacije našeg zemljaka Vlada Divca i njegove supruge Ane dobio sam sredstva za novi motokultivator, koji će nam značajno olakšati rad. Ovo je prva donacija koju sam dobio do sada i puno znači", kaže poljoprivrednik Suad Kapidžić.

Prijepolje izdvojilo 2 miliona

Ovo je treća godina za redom kako fondacija "Ana i Vlade Divac" u sardanji sa opštinom Prijepolje realizuje ovaj projekat. Prijepolje je ove godine iz budžeta za ovu namenu izdvojilo dva miliona dinara, milion više nego lane. Učešće Fondacije u projektu je milion dinara.

"Naš cilj je da mlade ljude zadržimo na selu i ovo nije jedini projekat koji lokalna samouprava realizuje s tom namerom. Raduje što među mladim ljudima, koji su aplicirali za donatorska sredstva, ima i studenata poljoprivrede, koji nakon studija žele da se vrate u Prijepolje i da se posvete poljoprivrednoj proizvodnji", kaže Mira Bojović, član Opštinskog veća Prijepolje.

Najviše mladih bavi se stočrstvom i malinarstvom

Inače, fondacija "Ana i Vlade Divac" je u proteklih deset godina zahvaljujući brojnim donatorima, pojedincima i organizacijama prikupila 13,5 miliona dolara i pomogla više od 600.000 ljudi. Zahvaljujući Fondaciji stambeno je zbrinuto više od 700 porodica i podržano preko 800 porodičnih biznisa i poljoprivrednih gazdinstava. Pored toga, Fondacija je u proteklom periodu obnovila i opremila više od 90 javnih objekata (vrtića, škola, sportskih terena, bolnica, prihvatnih i centara za azil) i podržala 450 omladinskih inicijativa u Srbiji.

Foto: Željko Dulanović


Tagovi

Fondacija "Ana i Vlade Divac" Prijepolje Limska dolina


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)