Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • subvencije
  • 07.04.2021. 12:15

Danas su isplaćeni podsticaji poljoprivrednicima i urađen je drugi obračun za regresirani dizel

U toku današnjeg dana je isplaćeno više od milion KM podsticaja za stočarsku proizvodnju, a takođe je urađen i drugi obračun korisnika regresiranog dizel goriva za 2021. godinu.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 895
  • 205
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je isplatilo podsticaje za tov brojlera, kao i za zaštitu zdravlja životinja.

Ukupna suma isplaćenih potpora po ovom osnovu iznosi 1.033.805 KM.

Navedena novčana sredstva obezbijeđena su posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS, stoji u saopštenju nadležnog ministarstva. O narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena. 

Danas je takođe ova institucija izvršila i drugi obračun korisnika regresiranog dizela za 2021., a na spisku su se našla dodatna 1.424 korisnika. Uz ranijih 7.467 poljoprivrednih proizvođača, koji su obuhvaćeni prvim obračunom, ukupno je u sistemu Agencije za tekuću godinu evidentirano 8.891 poljoprivrednika koji imaju pravo na regresirani dizel.

Za regresirani dizel izdvojeno više od 4 miliona KM

Prema aktuelnim trendovima, za subvencionisano gorivo u ovoj godini biće isplaćeno 4.277.124 KM, odnosno odobriće se 8.554.248 litara dizela za proljetne i jesenje sjetvene radove.

Rok za ažuriranje podataka u APIF-u, na osnovu kojih poljoprivredni proizvođači stiču pravo na ovu mjeru je do 15. maja 2021., a Agencija će u skladu sa tim vršiti dodatne dopune spiskova proizvođača.

Poljoprivrednici regresirani dizel po cijeni nižoj za 0,50 KM od one u maloprodaji, mogu preuzeti od 31. marta pa sve do kraja oktobra tekuće godine, kod ovlaštenih distributera koji imaju sklopljen dogovor sa ministarstvom poljoprivrede, a odobrava se 100 litara po hektaru obradivog zemljišta.

Danas počinje podjela regresiranog dizel goriva - visina premije 0,5 KM/l

Podsjetimo, nadležne institucije su krajem marta krenule sa sporovođenjem pomenute mjere. Za prvi obračun odobreno je konkretno 6.710.698 litara za poljoprivredne proizvođače, koji su ispunili neophodne uslove. Spiskovi korisnika koji su obuhvaćeni prvim obračunom poslati su svim jedinicama lokalne samouprave u RS, a takođe su dostupni i na zvaničnoj stranici Agencije za agrarna plaćanja RS. 


Tagovi

Isplata podsticaja Tov brojlera Zaštita zdravlja životinja Ministarstvo poljoprivrede Regresirano gorivo Proljetna sjetva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.