Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 29.10.2019. 13:00

Brže do subvencija 2020. godine: U decembru nabavka domaćih traktora

Stočare očekuju nove mere, koje se tiču sistema unapređenja tovnog govedarstva, a u decembru nabavka domaćih traktora, odnosno onih koji se sklapaju u Srbiji.

Foto: Agroklub
  • 12.796
  • 638
  • 0

Ministar Branislav Nedimović, koji je posetio poljoprivrednike sa severa Bačke najavio je da stočare očekuju nove mere koje se tiču sistema unapređenja tovnog govedarstva. "U decembru ćemo ići sa nabavkom domaćih traktora, odnosno onih koji se sklapaju u Srbiji,"  rekao je Nedimović. 

On je rekao da sadašnji zakon o opštem upravnom postupku ograničava, jer procedura traje od 100 do 120 dana, te da taj period treba da bude skraćen. Takođe je istakao da je neophodan prelazak na elektronsku upravu u agraru, gde bi se ljudi informisali o svojim zahtevima.

Raspisan konkurs za mlade poljoprivrednike - podsticaji do milion i po

Dve nove mere subvencija u vinogradarstvu 

Najavio je tom prilikom i dve grupe mera za subvencije u vinogradarstvu - direktne nabavke opreme za vinarije, izgradnja infrastrukture do vinarije i podizanje zasada. Rekao je da trenutno ima oko 6.700 hektara pod vinogradima i da je to veoma malo, i da bi trebalo da bude od 20.000 do 25.000 hektara. "Tu treba da pooštrimo i carinski režim da nam sirovina ne bi dolazila spolja i onda se predstavljalo kao srpsko vino. To je veoma ozbiljan posao," rekao je Nedimović.

Svaki dvadeseti zahtev za subvencije dolazi iz Subotice

Inače, svaki dvadeseti zahtev za državne subvencije u poljoprivredi dolazi iz Subotice i na taj način se u subotički atar slilo oko osam i po miliona evra, prenose Večernje novosti. 

Subotica je jedan od najvećih korisnika subvencija koje država plasira poljoprivrednicima, od 160.000 rešenja koje izda država, oko 8.500 završi u ovom gradu.

Ministar je obišao farmu muznih krava i tovnih grla Mikloša Balaše u Čantaviru, farmu tovnih junadi Ilije Ždrnje u Novom Žedniku i gazdinstvo za uzgoj svinja Bojana Ivankovića u Starom Žedniku.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Stočari Domaći traktori Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.