Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje u klastere
  • 23.04.2019. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Mrkonjić Grad

Bit će novaca za one koji se budu udružili u klastere

Naš cilj je da okupljamo proizvođače i ukoliko se oni dobro organizuju mi ćemo sasvim sigurno naći sredstva da im pomognemo i dalje nabavkom nove mehanizacije i svega onog što im je potrebno, rekao je ministar Boris Pašalić.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 114
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na području opštine Mrkonjić Grad radit će na projektima razvoja klastera, sistema koji podrazumijevaju uvezivanje otkupljivača sa primarnim proizvođačima.

"Akcenat će biti na novim projektima, klasterima, grupacijama, sistemima koji podrazumijevaju sav lanac, od proizvodnje, preko transporta do obrade. Ljudi koji su okupljeni u udruženja ili zadruge mogu da budu nukleus novih klastera", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Posredstvom IFAD-a realizovani brojni projekti

Pašalić je u Mrkonjić Gradu razgovarao sa načelnikom te opštine Divnom Aničić i članovima poljoprivrednih udruženja koji su na gradskom trgu predstavili mehanizaciju koju su dobili putem Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/. 

Za isplatu podsticaja ostalo još oko 10 miliona KM

Pašalić je istakao da Ministarstvo i ova opština imaju tradicinalno odličnu saradnju i da su posredstvom programa IFAD-a realizovani brojni projekti, stoji u saopštenju minitarstva. Ministar je dodao da je cilj da proizvođačima paralelno budu obezbijeđena sredstva za nabavku mehanizacije i da budu obučeni kako najbolje da ih koriste. 

Dobra organizovanost je najvažnija

"Naš cilj je da okupljamo proizvođače i ukoliko se oni dobro organizuju mi ćemo sasvim sigurno naći sredstva da im pomognemo i dalje nabavkom nove mehanizacije i svega onog što im je potrebno", rekao je ministar. 

PZ Klekovača: Gledali su ih s podsmijehom, a danas imaju 50 kooperanata

Aničićeva je zahvalila resornom ministarstvu jer su prošle i ove godine na području Mrkonjić Grada putem IFAD-a realizovani projekti u vrijednosti od 1,1 milion maraka

"Nabavili smo tri traktora i potrebnu opremu, pogon za proizvodnju sira, sušaru, 19 junica, pomagali smo pčelarima, a tu su i infrastrkturni projekti - asfaltiranje i vodovodi. To nije malo i ja sam zahvalna Ministarstvu i našim poljoprivrednicima koji su se okupili oko udruženja i zadruga", dodala je Aničićeva. 

Borislav Rudić iz Poljoprivredne zadruge "Poljo MG" iz Podbrda rekao je da je ta zdruga dobila traktor sa rolo-presom. 

"Imam 18 muznih grla, radim stalno na proširenju proizvodnje, a tako ću i nastaviti. Ministarstvo i opština su nam podrška i nadam se da ćemo svi zjaedno i u budućnosti razvijati naša sela", zaključio je Rudić. 


Tagovi

Klasteri Boris Pašalić Mehanizacija Divna Aničić Zadruga Udruživanja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.