Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održan sastanak
  • 19.01.2023. 16:00

Bićo: Tražimo zakonski minimum za poljoprivredu

Poljoprivrednici su nakon sastanka poručili da će svoj zahtjev uputiti prema Vladi i Parlamentu FBiH

Foto: Depositphotos/tpzijl
  • 139
  • 29
  • 0

Poljoprivrednici u Federaciji BiH traže da agrarni budžet za 2023. godinu bude 202 miliona KM, umjesto predloženih 160 miliona maraka. Predstavnici svih kantonalnih udruženja iz ovog sektora, održali su danas sastanak, nakon kojeg su poručili da će svoj zahtjev uputiti prema Vladi i Parlamentu FBiH. 

Kako je Agroklub već pisao, iznos koji su danas zatražili i poljoprivrednici, jučer je u formi amandmana pripremio i Odbor za poljoprivredu, te će on biti podnesen na sjednici 25. januara. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, podsjetio je tokom današnjeg obraćanja medijima, kako je riječ o zakonskom minimumu, odnosno tri posto ukupno predloženog budžeta.

"Troškovi poljoprivredne proizvodnje su porasli za 400 posto, a otkupne cijene ni približno ne prate ta poskupljenja", poručio je Bićo, te naveo kako je otkupna cijena litra mlijeka 0,70 KM dok ono u prodavnicama košta i do tri marke, "što znači da neki koji nemaju veze s poljoprivrednom proizvodnjom ostvaruju ogromne profite dok se farme u BiH gase".

Današnjem sastanku u Vogošći, prisustvovao je i predsjednik Udruženja poljporivrednika Semberije i Majevice, Savo Bakajlić, koji je ocijenio da je poljoprivreda u cijeloj BiH u katastrofalnoj situaciji, zbog čega je neophodna veća zaštita domaće proizvodnje od uvoza.

"Poljoprivrednici zaslužuju veću podršku jer su dovedeni u situaciju da se više ne bore za ekonomski razvoj, već za goli opstanak", naglasio je on.


Tagovi

Poljoprivrednici Nedžad Bićo Agrarni budžet Savo Bakajlić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]