Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji
  • 03.08.2021. 12:00

Banja Luka: Preko 900 hiljada KM za podsticaje poljoprivrednicima

Od 493 evidentiranih proizvođača ove sezone, njih šest prijavilo se za sufinansiranje voćarske proizvodnje, četvoro za sufinansiranje proizvodnje u zaštićenim prostorima, a osmoro za nabavku opreme.

Foto: Depositphotos/Stock Image
  • 94
  • 88
  • 0

Grad Banja Luka je iz gradskog budžeta izdvojio 935.100 KM za ovogodišnje subvencije i premije namijenjene razvoju poljoprivredne proizvodnje, a za koje se prijavilo ukupno 493 farmera sa područja te lokalne samouprave. 

Prema podacima iz tamošnjeg Centra za razvoj poljoprivrede i sela, od ovog broja prijavljenih, najviše je bilo zainteresovanih za sufinansiranje sortnog sjemena (njih 148), zatim za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (108 farmera). Takođe, vladalo je interesovanje za premije za pčelinja društva (81 pčelar) kao i za uzgoj priprlodnih junica (71 stočar), a kada je riječ o proizvodnji povrća, tu je stiglo 47 prijava na ime premija proizvođačima kornišona, navodi se u zvaničnom saopštenju Grada Banja Luke.

Svi pristigli zahtjevi biće razmotreni, a komisija će bodovati potencijalne korisnike, formirati rang listu i odraditi sve druge neophodne aktivnosti koje su u skladu sa Pravilnikom o radu. 

Raste broj zainteresovanih poljoprivrednika

Subvencije za razvoj poljoprivredne proizvodnje predstavljajaju mjeru u okviru Strategije razvoja grada za čiju realizaciju je zadužen Centar za razvoj poljoprivrede i sela. Aktivnosti na sprovođenju te mjere odvijaju se kontinuirano u cilju podrške i osnaživanja agrarne proizvodnje na teritoriji tog grada.

Iz Centra su za Nezavisne naveli da zahtjevani iznos, na osnovu prijava, iznosi 1.208.351,80 KM, što je više za oko 273 hiljade KM nego što je predviđeno gradskim budžetom, dodajući da je tokom posljednjih par godina očigledan rast broja zainteresovanih poljoprivrednika za ove potpore. 

"Ukoliko se uporedi broj prijavljenih kandidata u 2021. sa ranijim godinama, primjetno je određeno povećanje broja poljoprivrednih proizvođača koji su aplicirali po ovom Javnom pozivu", pojasnili su iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Naglašavaju da je prošla godina svakako bila izuzetak, kada im je zbog pandemije korona virusa pristigao rekordan broj prijava

"Prošle godine imali smo maksimalan broj prijavljenih kandidata, gdje su u skladu sa situacijom i uslovima pandemije uslijedile izmjene programa raspodjele sredstava i donošenje novog Pravilnika kao odgovor na vanredne mjere i podrške povrtarskom uzgoju", kazali su iz ovog centra.

Prošle godine bilo 1.000 prijava više

U 2020. godini bilo je čak hiljadu prijava više nego u 2021., a ukupan broj prijavljenih poljoprivrednika iznosio je 1.493. 

Od 493 evidentiranih proizvođača ove sezone, njih šest prijavilo se za sufinansiranje voćarske proizvodnje, četvoro za sufinansiranje proizvodnje u zaštićenim prostorima dok se po osmoro registrovalo za sufinansiranje nabavke opreme i opremanje proizvodnih objekata za biljnu proizvodnju i nabavke opreme u stočarskoj proizvodnji.

Isplaćeno oko 3,6 miliona KM za kupovinu novih traktora i druge kapitalne investicije

Kako smo nedavno pisali i ministarstvo poljoprivrede RS isplatilo je 3.616.220 KM za kapitalne investicije u poljoprivredi.

Navedenim sredstvima podržana je izgradnja 33 plastenika, 54 sistema za navodnjavanje, te izgradnja objekta u stočarskom uzgoju i ribogojilišta, a sufinansirano je i podizanje 12 višegodišnjih zasada, kao i tri protivgradne mreže. Isplatom su obuhvaćeni svi oni farmeri koji su izvršili investicije, a koji su predali zahtjev za isplatu.


Tagovi

Podsticaji u poljoprivredi Subvencije Poljoprivredna proizvodnja Nabavka opreme Oprema u stočarstvu Poljoprivredna mehanizacija Voćarska proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !