Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošumljavanje
  • 21.02.2018. 08:00

Kikinda: Borba protiv zabrinjavajuće niske pošumljenosti

Veliki problem sа kojim se suočava оpština Kikinda je zabrinjavajuće niska pošumljenost. Zato se meštani i nadležne službe grčevito bore da taj negativan trend promene, a u taj važan posao se rado uključuju i učenici tamošnjih škola.

  • 202
  • 10
  • 0

Vojvođanska opština Kikinda, sa svojim zelenim oazama u centru grada, prema ocenama urbanista, ima najlepše uređeno gradsko jezgro. Međutim, kako prenosi RTS, veliki problem tog banatskog mesta je slaba pošumljenost koja je, kako kažu upućeni, pala ispod 1%, pa Kikinđani u poslednjih nekoliko godina ulažu veliki trud da to promene.

 

Dečiju ljubav prema ekologiji treba negovati

 

Učenici Osnovne škole Ivo Lola Ribar, u Novim Kozarcima, deo su mreže ekoloških sekcija kikindske opštine. Oni su nedavno angažovani na poslu sadnje mladica u svom selu, a takođe redovo pomažu lokalnom Pokretu gorana u akcijama pošumljavanja. Profesorka Radmila Miškov, iz Pokreta gorana Kikinde tvrdi da deca imaju urođenu ljubav prema ekologiji i zaštiti životne sredine, koju treba razvijati, odnosno dati im priliku da učine nešto dobro za sebe i svoju okolinu.

 

Dizanje vetrozaštitnih pojaseva među prioritetima

 

Kada je reč o kikindskom regionu, tamo je u poslednje tri godine posađeno ukupno 40.000 mladih stabala. Prema rečima nadležnih u opštinskim službama, prioritet su vetrozaštitni pojasevi na putnim pravcima i zelene površine u naseljima. Miroslava Krnić, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Kikinda, objašnjava da projekti za dalju sadnju postoje. Trenutno se završava zimski sadni period, a prolećni bi trebao da počne u martu. Krnićeva napominje da je u planu i izrada novih projekata, planira se budžet za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i uređenje gradskog reona, odnosno ozelenjavanje urbanih celina u toj opštini.

 

Planira se sadnja još 10.000 stabala

 

Tokom predstojećeg prolećnog perioda bi na teritoriji opštine  trebalo da bude posađeno još oko 10.000 mladica raznog ukrasnog šiblja i drveća, a taj  posao će kako napominju nadležni biti realizovan u saradnji sa Institutom za nizijsko šumarstvo Vojvodine.

 

Foto: _cymbalrush


Izvori

RTS


Tagovi

Šume Pošumljavanje Ekologija Sadnja drveća Kikinda Vojvodina Novi Kozarci Škole Ozelenjavanje Miroslava Krnić Radmila Miškov Pokret gorana


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta