Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba zeolita
  • 07.05.2020. 10:30

Zeolit našao primenu i u proizvodnji krastavca?

Podvrsta koja se najčešće koristi u agronomskoj proizvodnji je klinoplilolit, šta više, najviše upotrebljivan zeolit je upravo onaj koji u sebi ima 83 odsto ovog minerala.

Foto: JumpStory
  • 293
  • 33
  • 0

O upotrebi zeolita u poljoprivrednoj proizvodnji sada se već dosta toga zna. Mineral po svom sastavu, vulkanskog porekla, u početku se koristio za suzbijanje aflatoksina i tu se pokazao kao vrlo uspešan. Nakon toga, počeo je da se primenjuje i za popravljanje strukture zemljišta, zahvaljujući svom svojstvu poroznosti, a takođe ima sposobnost da upija i otpušta vlagu. 

Upotreba zeolita u biljnoj proizvodnji

Podvrsta koja se najčešće koristi u agronomskoj proizvodnji je klinoplilolit, šta više, najviše upotrebljivan zeolit je upravo onaj koji u sebi ima 83 odsto ovog minerala.

Unapređuje i plasteničku proizvodnju?

Osim toga što popravlja osobine zemljišta, utiče i na smanjenje njegove kiselosti, tako što reguliše pH vrednost. Takođe je dobar i u borbi protiv suše zato što ima sposobnost da vezuje vlagu za svoje molekule. Podstiče rast biljaka, a kako može i dobro da vezuje hraniva iz đubriva i zatim ih postepeno oslobađa u vegetacijskom periodu, na taj način utiče i na maksimalnu iskorištenost organskih i mineralnih hraniva, navode u u PSSRS.

Doprinosi optimalnom stanju zemlje tako što podstiče stvaranje korisnih mikroorganizama u njoj i održava nivo azota. Gajeni usevi kojima se dodaje zeolit, poseduju bolje razvijen korenov sistem, bujniji - pa samim tim bolje usvajaju korisne materije i vodu iz zemljišta. Istovremeno, ovaj mineral čisti zemlju od ostataka pesticida ili metala. 

Evo zašto bi trebalo da koristite zeolit u poljoprivredi

Svoje benefite donosi i plasteničkoj proizvodnji krastavca salatara. Nakon što se uradi agrohemijska analiza zemljišta, u plastenik je poželjno uneti količinu ovog minerala od 1.600 kg/ha. Zatim se obavi i osnovno đubrenje u skladu sa dobijenim rezultatima hemijske analize i planiranim prinosom povrća. 

Rezultati na kraju sezone?

Obave se i sve predviđene agrotehničke mere, poput osnovnog đubrenja, osnovne i dopunske obrade, postavljanje sistema za navodnjavanje i malč folije, kao i presađivanje biljaka krastavca na otvoreno polje. Prilikom dopunske obrade, u zemlju treba uneti zeolit. 

Do kraja vegetacijskog ciklusa trebalo bi primenjivati sve neophodne operacije na povrću, a nakon završetka vegetacije, ocenjivaće se dinamika rasta, ravoja, merenje ubranih plodova, kao i ostvareni prinosi tako da će se po završetku proizvodne godine znati tačno na koji način i u kojoj meri zeolit utiče na proizvodnju krastavca salatara u zaštićenom prostoru. 


Tagovi

Upotreba zeolita Klinoplilolit Osobine zemljišta Kiselost zemljišta Korisni mikroorganizmi Uzgoj krastavca salatara Plastenička proizvodnja Proizvodnja povrća Agrotehničke mere Vegetacijski ciklus


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]