Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 24.09.2020. 13:30

Za jesenje đubrenje birajte eko đubriva sa sporim otpuštanjem i dodatim kalcijem

Pravilnim i pravovremenim đubrenjem te odgovarajućim količinama, biljci pružamo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. No, kako odabrati đubriva u ekološkoj proizvodnji?

Foto: Depositphotos/zoomteam
  • 313
  • 280
  • 0

Pravilnim i pravovremenim đubrenjem te odgovarajućim količinama, biljci pružamo sve potrebno za optimalan rast i razvoj, a sebi osiguravamo dobre i kvalitetne prinose. Kako bi ono bilo izbalansirano, najbolje je prvo napraviti analizu tla. Tako biljci nadoknađujemo sve što joj nedostaje, osiguravamo ravnotežu hraniva u tlu, dodajemo organsku masu te ako radimo sa organskim đubrivima, obogaćujemo tlo na prirodan način.

Ako se pripremate za jesenje đubrenje usjeva u ekološkom uzgoju, kompanija Pro-eco iz ponude izdvaja đubriva svjetski poznatog proizvođača ILSA S.p.A. dobijena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize, koja organske izvore azota pretvara u ona sa sporim otpuštanjem. Njima se, navode iz kompanije, daje najveći udio hraniva dostupan na tržištu.

Važno je ravnomjerno otpuštanje

Stručnjaci ističu kako su hraniva već 7 - 10 dana nakon aplikacije dostupna biljci. Naime, kod njih ne dolazi do gubitka hranjivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu jer je njihova glavna karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Sva su đubriva organskog porijekla, a baza im je agrogel, goveđa koža, perje, kopita i rogovi stoke. Upravo zbog baze agrogela, hraniva se sporo otpuštaju, što je posebno važno za azot koji je u tlu vrlo nestabilan. Prednost im je da ne degradiraju zemljište, ne zagađuju podzemne vode nitratima te popravljaju mikrobiološka svojstva tla.

U ponudi se nalaze i mala pakovanja, dostupna u kanticama od 4 ili 5 kilograma. Takođe, dostupna su i ona u ambalaži od 25 kilograma, a oblik granule ih čini pogodnim za aplikaciju.

hjkj
Različita pakovanja ILSA i StyriaFert đubriva

Pro-eco iz svog ILSA asortimana u ponudi ima različite formulacije NPK đubriva, kao što su Bioilsa 7:7:7, Proeco 5:10:10, Progres Micro 6:5:13, Ennekappa 7:0:21, Granosano Evo 6:16:0.

U ponudi se nalazi i azotna prihrana Fertorganico 11, Fertil Supernova 12,5, Professional N12, a tu je i azotno đubrivo koje u sebi sadrži 20% pogače Neem ulja - Ilsaneem, koje djeluje odbijajuće na preko 200 zemljišnih štetočina.

Za nedostatak željeza idealan je Gradual 25 Fe koji uz 5% željeza sadrži i 6% azota. 

U asortimanu firme Pro-eco nalaze se i ekološka peletirana đubriva StyriaFert austrijskog proizvođača Agro Power: StyriaFert N+, StyriaFert Veggie, StyriaFert Powerkorn, StyriaFert NP, StyriaFert NPK. 

Važno je spomenuti kako je StyriaFert N+ organsko azotno đubrivo sa 13% azota uz dodatih 2% kalcija te zadovoljava proizvodnju po Demeter smjernicama, kao i StyriaFert Veggie NPK formulacije 5:2:2. Ono je 100% biljnog porijekla i sadrži ljuske kakaovca koje imaju odbijajuće djelovanje na zemljišne štetočine te umanjuju štete kod njihovih napada. StyriaFert Powerkorn je formulacije 7,5:11:0,2 sa dodatih 12% kalcija. StyriFert NPK je formulacije 8:6:7 sa dodatih 8% kalcija dok je StyriaFert NP formulacije 10:8:0,5 sa dodatih 8% kalcija.

Dodati kalcij pogodan za kisela tla

Naime, sva StyriaFert gnojiva sadrže dodati kalcij što ih čini pogodnim za primjenu na kiselim tlima. Uloga ovog elementa je održavanje pH reakcije tla čime indirektno utiče i na raspoloživost drugih hraniva u tlu. Tla siromašna kalcijem često imaju nisku pH vrijednost što se zavisno od sorte i vrste nepovoljno odražava na rast i razvoj biljke.

StyriaFert đubriva su pakovana u vrećama od 25 kilograma, a oblik granule ih čini pogodnim za aplikaciju postojećom agrotehnikom. Ona utiču na povećanje plodnosti tla, poboljšanje njegove strukture te povećanje prinosa. Njihvom se primjenom aktiviraju mikroorganizmi te se podstiče nastanak humusa. Zavisno od vlažnosti tla i vremenskih uslova, hraniva su biljci dostupna nakon 7-10 dana.

Sadite li masline, voćke ili vinovu lozu preporučuje se uz ova organska hraniva upotrijebiti Azomite®, kako bi sadnica bila optimalno opskrbljena potrebnim mineralima i elementima. Sadrži preko 70 minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u optimalnom omjeru i neophodni su za pravilan rast i razvoj biljnih i životinjskih ćelija. Mnogi od njih su se sa vremenom, a uslijed intenzivne poljoprivredne proizvodnje i najčešće uzgojem monokulture, iscrpili iz tla te ih je potrebno nadoknađivati proizvodima koji sadrže optimalne omjere .

Pro-eco đubriva su visokog kvaliteta, jednako pristupačna profesionalnim korisnicima kao i hobistima, a s obzirom na odnos hraniva i cijenu, broj zadovoljnih kupaca svake se godine povećava. Naime, po kilogramu hraniva (azot, fosfor, kalij), imaju najnižu cijenu. Visoki udio hraniva smanjuje količinu đubriva koja se treba unositi u tlo.

Sva đubriva iz Pro-eco asortimana posjeduju sve potrebne certifikate za ekološku profesionalnu proizvodnju, a za više informacija o izboru i primjeni, obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Pro-eco Jesenje đubrenje Ekološka proizvodnja ILSA đubriva Azot Kalcij


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]