Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčja vuna
  • 07.06.2022. 07:30

Vuna može biti organsko đubrivo

Naučnici su uporedili učinak peletirane ovčje vune s efektom standardnih đubriva dostupnih za organske proizvođače

Foto: Depositphotos/reflex-safak
  • 504
  • 62
  • 0

Ovčja vuna je postala sirovina koja umjesto da se iskoristi, ostaje bačena u prirodi gdje truli i zagađuje okolinu. Međutim, možemo je iskoristiti kao đubrivo u poljoprivrednoj proizvodnji. MDPI, pozivajući se na studiju u specijalizovanom časopisu Agronomy 2022., piše da su američki naučnici uporedili učinak peletirane ovčje vune s efektom standardnih đubriva dostupnih za organske proizvođače.

Azot - neophodno biljno hranivo

Održavanje optimalne plodnosti zemljišta i đubrenje azotom je ograničavajući faktor u proizvodnji povrća, posebno kada se radi o organskoj poljoprivredi. Dostupnost odobrenih i pristupačnih sredstava neophodnih za visoke prinose može postati problematično, a autori studije Terence Bradshaw i Kimberly Hagen naglašavaju da smanjenje raspoloživih biljnih hraniva može dovesti do manjeg uroda. Sve je ovo posebno izraženo u vremenu kada su ona izuzetno poskupila.

Povrtne vrste su veliki potrošači ovog elementa i trebaju ga tokom cijelog vegetacijskog perioda.

U objavljenoj studiji peletirana ovčja vuna je upoređena sa standardnim komercijalnim đubrivom kroz efekte na produktivnost i rast biljaka špinata i paradajza. Peleti od ovčje vune mogu se koristiti za upotrebu na ekološki sertifikovanim imanjima.

Poslije striže, vuna se najčešće baca (Foto: Depositphoto/prescott10)

Prednost peleta

Striža ovaca je postupak koji se obavlja svakog proljeća, a velika količina vune nema kupca. Stoga se ona obrađuje postupkom hidrolize, a zatim peletira. Prednost peleta od vune je sposobnost zadržavanja vode, a poboljšava i druge karakteristike zemlje. Polako se razgrađuje i oslobađa vezana hraniva.

U studiji su primijenjene dvije vrste ovako obrađene vune. Prva je standardizovana za unos azota u klasičnoj poljoprivredi, a druga, koju je predložio proizvođač, s oko 2,5 puta većim sadržajem tog elementa.

Utvrđeno je da se primjenom obje vrste povećava prinos paradajza i špinata. Unošenje minerala u biljno tkivo špinata razlikovalo se i za sadržaj kalija, magnezija, fosfora, sumpora, bora i kalcijuma. Na osnovu istraživanja može se reći da pelete od vune imaju vrlo sličan učinak kao komercijalno organsko đubrivo za oba usjeva i mogu biti alternativa.

Nakon šišanja ne bacajte ovčju vunu - iskoristite je za malčiranje

Napominju da se pomoću nje mogu povećati prinosi paradajza, paprike i patlidžana i do 33 posto, a niža stopa oslobađanja azota je dodatni plus za poljoprivrednike.


Tagovi

Organsko đubrivo Vuna Peletirano đubrivo Azotno đubrivo Alternativno đubrivo Što s vunom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]