Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 14.08.2017. 10:00

Vrijeme je za pripremu domaće zimnice!

Plodovi voća i povrća se mogu kratko čuvati, a da bi se sačuvali tokom zime od njih se priprema domaća zimnica.

Foto: Pixabay/Tapancs
  • 5.562
  • 406
  • 0

Sezona svježeg voća i povrća je kratka i ljudi su naučili da ih čuvaju tokom zime na različite načine. U procesu pripreme zimnice stvaramo nepovoljne uslove za razvoj nepoželjnih mikroorganizama koji mogu izazvati propadanje zimnice. Zimnica može da se priprema od jedne vrste voća ili povrća, ali i u različitim kombinacijama.

Uslovi za pripremanje domaće zimnice

Da bi se domaća zimnica očuvala tokom zimskih mjeseci potrebno je ispuniti određene uslove. Plodovi voća i povrća koji se koriste za pripremanje zimnice moraju biti svježi, čvrsti, zdravi, bez oštećenja ili simptoma oboljenja. Ne koristiti nagnječene plodove, oni su skloniji trulenju. Čvrste i zdrave plodove potrebno je dobro očistiti i oprati. Plodovi mogu da se koriste cijeli, narezani ili naribani.

Prostor, posuđe i pomoćni pribor koji koristimo u procesu pripreme trebaju biti čisti i dezinfikovani (najčešće se dezinfekcija vrši vrelom vodom ili vrelom parom). Posude u kojima ćemo čuvati voće i povrće trebaju biti neoštećene, dobro oprane i dezinfikovane. Poklopci trebaju biti novi, bez oštećenja.

Skladištenje zimnice

Posude koje smo napunili pripremljenom zimnicom potrebno je čuvati u optimalnim uslovima. Prostorija u kojoj se čuva zimnica treba da je čista, da ima dobru ventilaciju, da je suva i tamna. Temperatura čuvanja zimnice je od 0 do 20ºC. Optimalna temperatura prostorije u kojoj se čuva zimnica kreće se između 12 i 18ºC. Ne smije se dozvoliti da dođe do izmrzavanja zimnice. Izmrzavanje može dovesti do pucanja posuda, uskladištena zimnica gubi na kvalitetu i može da se pokvari. Ne skladištiti zimnicu na svjetlosti, jer to dovodi do gubitka vitamina i pogoršanja kvaliteta.

Zamrzavanje

Zamrzavanje je najlakši način čuvanja plodova voća i povrća koji na taj način očuvaju nutritivne vrijednosti. Zamrzavanje može da prati sezonsku berbu plodova. Temperatura zamrzavanja treba biti od -12 do -25ºC. Na ovim temperaturama postićemo brzo i jednolično zamrzavanje plodova što će obezbjediti trajnost i do nekoliko mjeseci.

Sušenje

Sušiti se mogu plodovi voća i povrća. To je proces u kome se iz plodova uklanja najveći dio vlage, a preostala vlažnost, od 12 do 20%, nije pogodna za rast i razvoj mikroorganizama. Sušenje može da se obavlja na suncu, u pećnici ili namjenskim sušarama. Sušiti se mogu različite vrste voća i povrća. Osušeni plodovi ili djelovi plodova se čuvaju hermetički zatvoreni ili zaliveni uljem.

Ukuhavanje

Ukuhavati se mogu plodovi voća i povrća, ali postoji razlika. Plodovi voća sadrže određenu količinu šećera i kiselina koje ga čuvaju, dok povrće ima manji sadržaj šećera i kiselina. Povrću se posvećuje veća pažnja prilikom pripremanja i podvrgava se postupku pasterizacije il isterilizacije. Postupak pasterizacije se izvodi na temperaturi od 60 do 90ºC, a sterilizacija se izvodi pritemperaturi višoj od 100ºC.

Kiselenje povrća

Najstariji i najrasprostranjeniji način čuvanja povrća je kiselenje. Najčešće se kisele: kupus, krastavci, paprike, crveni luk, mrkva, paradajz, karfiol, mahune, repa, tikve i druge vrste. Smatra se da je povrće dobro ukiseljeno ukoliko sadrži 1 do 2% mliječne kiseline, što je dovoljno da bi se povrće očuvalo tokom zime i razvilo karakterističan okus. Povrće se kiseli u slanoj vodi ili sirćetnom rastvoru. U zavisnosti od vrste, količine povrća i uslova u kojima čuvamo pripremljeno povrće cijeli proces kiselenja traje od 10 dana do 6 sedmica.

Usoljavanje

Najčešće se u soli čuvaju razni začini: bosiljak, mirođija, selen, peršun, vlašac i slične vrste. Na 100g zelenih začina dodaje se 30g soli. Začini se operu, prosuše, sitno nasjeku, doda se so, dobro izmiješa i natisne u teglice.

Zimnica u ulju

Ulje je odličan konzervans koji čuva prirodan okus povrća i preuzima aromu. U ulju mogu da se čuvaju paprike, ljute paprike, gljive, sušen paradajz, tikvice, patlidžani i druge namirnice. Plodovi koji se koriste moraju biti zdravi i čvrsti. Povrće se prije stavljanja u ulje obari u sirćetnom rastvoru koji se dobije mješanjem sirćeta i vode u odnosu 1:2. Mogu se dodati i razni začini: bijeli luk, biber, bosiljak, kim, lovor i drugi. Obareni plodovi se sa začinima vade, stavljaju u tegle i preliju uljem. Ovako pripremljena zimnica se čuva na hladnom i tamnom mjestu do 3 mjeseca.

Foto: Pixabay/Tapancs


Tagovi

Zimnica Kiselenje povrća Sušenje voća i povrća Zimnica u ulju Skladištenje zimnice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.