Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 17.04.2018. 18:15

Uzgojite krompir na starinski način - pod slamom

Ovakav uzgoj je jednostavan, ne zahteva okopavanje i nagrtanje. Takav krompir ne napadaju zlatice, a vađenje gomolja je najbolji deo priče.

Foto: Bigstockphoto/brookhouse 
  • 15.152
  • 833
  • 0

Sadnja krompira na konvencionalan način zahteva dublju obradu zemljišta, usitnjavanje zemlje, nagrtanje i okopavanje. Uzgoj krompira u slami nije nikakva novina, jer su tu metodu koristili i naši stari, a pojednostavljuje i kultiviranje, ali i berbu krompira. Osim toga, krompirova zlatica je vrlo retka u slučaju ovakvog uzgoja, jer se one inače skrivaju u zemlji. 

Odaberite sunačnu gredicu, a zemlju pre sadnje možete preašoviti, prekopati ili tek prozračiti vilama, kako bi zemljište dobilo vazduh. Tom prilikom je obogatite đubrivom, bilo ono stajsko ili kupovno organsko u peletima. Idealno bi bilo ovakvu gredicu pripremiti u jesen, tako da đubrivo pomešate sa slamom i ostavite na gredici. Slama pomaže da tlo ostane oko 10 stepeni toplije, što pospešuje rast krompira. 

Prekrivanje slamom u više ciklusa

Naklijali krompir slažite na zemlju u razmaku oko 30 cm u redu, a između redova oko 40 cm do 50 cm. Nakon što ste složili sav krompir, prekrijte ga slamom debljine 10 cm do 15 cm. Ako je slama suva, zalijte je vodom, a ako je već natrula, za tim nema potrebe. 

Kada stabljika izraste od 10 cm do 15 cm, prekrijte ga sa više slame ili sveže pokošene trave, koja će se kompostirati sa slamom, u tolikoj meri da viri do 3 cm stabljike. Ponavljajte prekrivanje još dva do tri puta. Svaki put kada biljka izraste od 10 cm do 15 cm, dodajte još slame. 

U slučaju da nema kiše, zalijte krompir u nekoliko navrata. Takođe, možete ga zaliti organskim đubrivom od koprive i(li) gaveza

Jednostavna berba

Berba je još jednostavnija. Nedelju dana nakon što procvetaju, mladi krompiri spremni su za vađenje. Ne morate čupati celu biljku, nego samo razgrnite slamu, povadite veće krtole i ponovno nagrnite slamu, pa će manje krtole dalje rasti. 

Kada se cima (nadzemni deo) krompira osuši, završen je njegov životni ciklus i nedelju dana nakon toga povadite i ostali krompir. Slamu samo poravnajte i ostavite da strune i tako obogati zemlju. 


Tagovi

Uzgoj krompira Krompir u slami Uzgoj u slami Uzgoj krompira u slami


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.