Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrste đubriva
  • 26.01.2017. 08:00

Upotreba kokošijeg đubriva u poljoprivredi

Kokošije đubrivo ima produženo djelovanje do 4 godine. To je đubrivo velike koncentracije i na to treba obratiti pažnju prilikom primjene.

Foto: Pixabay.com
  • 28.735
  • 1.107
  • 0

Đubrivo od živine se odavnina koristilo u poljoprivredi, a najbolje djelovanje u ishrani biljaka ima kokošiji đubar. Ovo je koncentrovano đubrivo koje se odlikuje izbalansiranim sadržajem hraniva. Sadrži dosta azota u obliku koji ga čini lako dostupnim biljkama. Pored azota sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, magnezijum, željezo i mnoge druge makro i mikro elemente važne za ishranu biljaka.

Kokošije đubrivo ima produženo djelovanje tokom 4 godine i to treba imati u vidu kod đubrenja i rotacije usjeva. Njegova primjena (pod uslovom da se pravilno primjenjuje) povećava prinos i do 40%, biljke ga lako usvajaju, intenzivira stvaranje cvjetova i plodova, poboljšava imunološki sistem biljaka, intenzivira proces fotosinteze u biljkama, ubrzava sazrijevanje biljaka za desetak dana, povećava se sadržaj suvih materija i šećera u plodovima, poboljšava kvalitet zemljišta. Biljke pođubrene kokošijim đubrivom lakše podnose sušu. Đubrivo je blago alkalne ph reakcije od 6 do 8 u zavisnosti od načine ishrane kokoški.

Oprez! Zbog jake koncentracije kokošije đubrivo se ne dodaje direktno biljkama. Može izazvati propadanje biljaka.

Zbog formulacije mineralnih elemenata u đubrivu oni se teško ispiru iz zemljišta i ne stvaraju visoke koncentracije soli kao što je to slučaj sa mineralnim đubrivima. Ukoliko koristimo đubrivo od kokoški koje su gajene na organski način možemo svojim usjevima svake treće ili četvrte godine priuštiti kvalitetno eko đubrivo. Najveći broj povrtnih i voćnih vrsta će veoma dobro reagovati na đubrenje. Paradajz i kupusnjače mogu da se zalijevaju 2 puta tokom sezone.

Za kupus se može dodati 3kg/m² ili 2kg/m² pred osnovno oranje. Lukovi su povrtnice koje manje podnose đubrenje ovim đubrivom zato u plodosmjeni trebaju doći u drugoj ili trećoj godini nakon đubrenja kokošijim đubrivom. Međutim, ako se lukovi (posebno bijeli luk) đubre u ranim fazama porasta primijetićemo brz porast biljaka luka. Tikve i tikvice odlično reaguju na đubrenje. Dovoljna količina za tikve je 4kg/m².

Oprez! Zbog jake koncentracije kokošije đubrivo se ne dodaje direktno biljkama. Može izazvati propadanje biljaka.

Kokošije đubrivo u kompostu

Kokošije đubrivo može da se koristi u procesu kompostiranja. Đubrivo će ubzati proces kompostiranja i poboljšati karakteristike dobivenog komposta. Kada je visina kompostne gomile 1,5m onda debljina sloja kokošijeg đubriva može biti 15 do 20cm. Uz povoljnu vlažnost proces kompostiranja može da se završi za 60 dana.

Rastvor kokošijeg đubriva i vode

Najbezbjedniji način uporebe kokošijeg đubriva je da se određena količina đubriva rastvori u vodi. Odnos đubriva i vode je 1:15 (20). Ovakav rastvor se primjenjuje poslije kiše ili zalijevanja, a izbjegava se primjena na suvo zemljište zbog opasnosti od paleži biljaka. Ne zalijevati samu biljku već tlo oko nje. Po jednoj biljci je dovoljno 0,5 do 1l ovog rastvora.

Fermentisani rastvor kokošijeg đubriva

Veliki broj uzgajivača biljaka koristi fermentisani rastvor kokošijeg đubriva. Za izradu se koristi đubrivo i voda u odnosu 1:1. Đubrivo preliti vodom, dobro promiješati i ostaviti na toplom dok se ne završi proces fermentacije. Fermentacija može da traje od 2 dana do 2 sedmice. Dužina trajanja fermentacije zavisi od temperature i oblika i kvaliteta đubriva. Ukoliko koristite peletirano đubrivo fermentacija će trajati do 2 sedmice. Posudu držati malo dalje od kuće zbog neugodnog mirisa tokom fermentacije. Nakon završene fermentacije rastvor će izgubiti neugodan miris. Dobijeni rastvor je visoko koncentrisan i potrebno ga je prije primjene razrijediti sa vodom u odnosu 1:10 (20).

Peletirano đubrivo

Upotreba peletiranog kokošijeg đubriva se sve više povećava. Peletirano đubrivo nema karakterističan miris, jednostavno je za korištenje i može da se primjenjuje u različitom vremenskom periodu. Koristi se u količini 100 do 300g/m². Nakon primjene potrebno je izvršiti zalijevanje.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Kokošiji đubar Đubrenje tla Đubrivo od živine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞