Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 10.03.2021. 14:00

Ubrzaće se proces sertifikacije organske proizvodnje?

Umesto proizvođača uskoro će moći da rade i hladnjačari, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Bigstock/ilixe48
  • 127
  • 348
  • 0

Država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade i hladnjačari, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prenosi se na zvaničnom sajtu ministarstva.

"S druge strane i za sam proces sertifikacije iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante", objasnio je resorni ministar.

Organska proizvodnja je velika razvojna šansa, ocenio je Nedimović i istakao da ove godine ne očekuje velika odstupanja otkupne cene maline u odnosu na 2020. godinu. Ministarstvo poljoprivrede podstiče razvoj organske proizvodnje u Srbiji. Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz.

"Rastu" površine pod organskom proizvodnjom, ali ne i broj proizvođača

Prema istraživanjima Udruženja Serbia Organica, posmatrajući period od 2010. do 2019. uočava se trend rasta ukupnih površina pod organskom proizvodnjom. U tom periodu su ukupne površine uvećane za čak 260 odsto, dok su se obradive površine u istom vremenskom periodu uvećale za skoro 470 odsto.

Međutim, upoređujući 2019. i 2018. godinu zapaže se da se smanjio ukupan broj proizvođača, kao i broj kooperanata, a povećao broj nosilaca sertikata.


Tagovi

Organska proizvodnja Branislav Nedimović Sertifikacija Serbia Organica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u