Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruga ProVita
  • 19.11.2021. 10:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Prozor-Rama

U Zadruzi ProVita velik potencijal vide u uzgoju i preradi šipurka

Zadruga Provita osnovana je prije tri godine sa ciljem rješavanja nezaposlenosti žena u ruralnim zajednicama. Zasniva se na principima socijalnog poduzetništva, a osim što otkupljuju voće i povrće od svoji članica, angažuju ih i tokom berbe samoniklog bilja te prerade sirovina u tradicionalne proizvode.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.006
  • 462
  • 0

Na području općine Prozor-Rama, od 2018. godine djeluje Zadruga ProVita, koja je bazirana na principima socijalnog poduzetništva. Osnovana je uz pomoć  Švicarske ambasade u BiH, a kasnije potpomognuta vrijednim donacijama od strane Švicarskog Caritasa, Njemačke ambasade u BiH i UNDP-a. Donacije u vidu opreme su bile od  izuzetne važnosti za rad zadruge, s obzirom da je ista osnovana kao odgovor na probleme nezaposlenosti, posebno žena.

"U vlasništvu zadruge su žene, jedan muškarac i udruga Glas kao pravni subjekt koji se bori za bolji položaj žena, posebno iz ranjivih skupina. Osnovna djelatnost nam je otkup i proizvodnja samoniklog i plantažnog voća i povrća te njihova prerada u proizvode dodatne vrijednosti, visoko kvalitetne pekmeze i sokove, kao i uslužno cijeđenje voća", priča nam Marija Beljo, voditeljica prodaje i poslovanja zadruge.

U 2020-oj otkupili oko pet tona voća i povrća

Tokom 2020. godine otkupili su oko pet tona voća i povrća te ih preradili  u eko pekmeze i sokove. Tom su prilikom prednost su davali osobama iz ranjivih skupina, posebno onima sa invaliditetom, mladima i dugotrajno nezaposlenim ženama. Sve proizvode izrađuju na ekološkim principima, što znači da oni ne sadrže nikakve dodatke (konzervanse, aditive i sl). 

Primjenjuju tradicionalnu proizvodnju

U proizvodnom procesu primjenjuju tradiciju naučenu od svojih majki i baka dok im mašinski strojevi olakšavaju izradu i omogućuju pridržavanje visokohigijenskih principa proizvodnje. Svi proizvodi su prošli analize o zdravstvenoj ispravnosti i analizu prehrambenih sastojaka, a posebno ih raduje što njihovi kupci prepoznaju tradicionalnu recepturu. U prilog visoke kvalitete ide i Zlatna plaketa na Mostarskom sajmu 2018-te za najbolji pekmez od šipurka te bronzana i srebrena medalja za pekmeze od šljive i šipurka u Dubrovniku 2019. godine.

Najtraženija "kaša" od šipurka

"Spajajući ljudske i prirodne potencijale općine Prozor-Rama danas se ponosimo našom paletom proizvoda - pekmezom od šljive i šipurka, matičnim sokovima od jabuke, jabuke i mrkve, jabuke, mrkve i cikle, aronije te sirupom od borovih iglica. Također veliku potražnju ima i naš poluproizvod "kaša" od šipurka koju kupci kupuju za izradu vlastitog pekmeza", pojašnjava Beljo dodajući da se trenutno baziraju na sezonskoj proizvodnji. "Dugoročni cilj nam je izgradnja modernog mini pogona sa hladnjačom i prelazak na cjelogodišnju", ističe.

Vrlo je tražena kaša od šipurka

U ProViti smatraju da je ovaj cilj realan i ostvariv, jer su prethodno napravili analizu tržišta, mogućnost izvoza i dostupnost sirovine. Uz konsultacije sa stručnim osobama i prehrambenim tehnologom došli su do informacija da je podneblje općine Prozor-Rama jedno od najpovoljnijih u Europi za uzgoj šipurka.

Imaju podršku lokalnih privrednika

"Ovom prilikom moramo istaknuti i veliku podršku dvojice poduzetnika sa naše općine, gospodina Ante Bilića, vlasnika lanca prodavnica "Alf Market" i gospodina Mirze Đogića, vlasnika otkupne stanice "Šumski plod", koji su nam pružali potporu od samog početka. Zahvaljujemo se naravno i svim našim kupcima za povjerenje koje nam ukazuju i čiji broj svakodnevno raste", dodaje.

Iako su prepoznati kao nositelji promjena i primjer dobre prakse od strane kupaca, stranih donatora i privatnog sektora, to nažalost nije slučaj, kada je lokalna vlast u pitanju. Iako do sada nisu dobili nikakvu podršku s te strane, članice ProVite su i dalje optimistične i ističu da neće odustati od ljudi, od prirode, stvaranja nove vrijednosti, borbe za prosperitet te mogućnosti i prilika koje se ukazuju unatoč općoj situaciji u cijeloj državi.

Proizvodi ProVite u lokalnoj trgovini

"Bili bismo sretni da nas promatraju kao partnere i sugovornike jer imamo šta za reći i ponuditi te ih i ovim putem pozivamo da budu dio pozitivnih aktivnosti u Rami koja svakodnevno ostaje bez svojih žitelja što smatramo nenadoknadivim gubitkom. Kupnjom naših proizvoda i podrškom i vi sudjelujete u stvaranju promjene ka boljem, što nam je svima tako potrebno. A moguće je, treba samo izići iz komfor zone u zonu koja se zove život", poručuju iz Zadruge ProVita.

Njihove proizvode pod sloganom "Mali zalogaj prirode" kupci uglavnom poručuju putem njihove Facebook stranice ProVitaZadruga. 


Fotoprilog


Tagovi

Zadruga ProVita Prozor Rama Mali zalogaj prirode Domaći eko proizvodi Marija Beljo Socijalno poduzetništvo Pekmez od šipurka Kaša od šipurka


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]