Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 28.07.2022. 15:00

Traži se dodatno popuštanje ekoloških mera ZPP-a: Pet EU država će dobiti zeleno svetlo

Komesar EK Evropske komisije za poljoprivredu, Januš Vojčehovski, odluku je nazvao delikatnom ravnotežom između dugoročne održivosti i kratkoročnih potreba proizvodnje, posebno kada je u pitanju pšenica.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 138
  • 7
  • 0

Strah od globalne nesigurnosti hrane naveo je većinu ministara poljoprivrede da se založe za dalje ublažavanje mera zaštite životne sredine ZPP-a za 2023. godinu, izveštava Agrarheute.

Evropska unija se tome suprotstavlja, ali je dozvolila privremena odstupanja od određenih ekoloških zahteva u programu EU subvencija za poljoprivredu.

"Kao deo naše solidarnosti s Ukrajinom, gotovo sve države članice pozvale su na fleksibilnost u okviru ZPP-a", potvrdio je češki ministar Zdenek Nekula prilikom izlaganja na svom prvom sastanku ministara poljoprivrede EU nakon što je Češka 1. jula preuzela rotirajuće predsedanje Saveta EU.

To podrazumeva produženje upotrebe poljoprivrednih površina izdvojenih za biodiverzitet u narednoj godini, a prvenstveno je reč o pravilima za plodored i korišćenju ugara.

Pšenica najproblematičnija

Dok jedni podržavaju produženje, jer su površine potrebne za povećanje proizvodnje hrane, drugi kritikuju uništavanje životne sredine i prirode.

Do kraja godine je program koji je privremeno na snazi. Prema njemu, poljoprivrednici s obradivom površinom većom od 15 hektara moraju osigurati da najmanje pet odsto njihove zemlje bude posvećeno područjima korisnim za biodiverzitet, kao što su drveće, živice ili zemljište koje je ostavljeno u ugaru.

Proizvodnja pšenice je najviše upitna (Foto: Bigstockphoto/volodymyrshtun)

Proširenjem derogacije u novim pravilima ZPP-a, ono se menja na četiri odsto. 

Zaštita bilja biće zabranjena u Natura 2000 područjima: Upitna proizvodnja žitarica?

"U 2023. suočićemo se s nesigurnošću u dostupnosti i pristupačnosti pšenice, čak i ako se ukrajinski izvoz preko morskih luka nastavi", rekao je komesar EK Evropske komisije za poljoprivredu Januš Vojčihovski. On je dao opreznu podršku ideji, a odluku je nazvao delikatnom ravnotežom između dugoročne održivosti i kratkoročnih potreba proizvodnje, posebno kada je u pitanju pšenica. Problem dodatno pojačava vreli talas koji smanjuje prinose u Evropi.

Pet država članica dobile zeleno svetlo

Pet država članica će dobiti zeleno svetlo za nacionalne strateške planove ZPP-a, kroz koje će postaviti individualizovani akcioni plan o tome kako nameravaju da ispune devet ciljeva nove reforme ZPP-a.

Vojčehovski je potvrdio da će Komisija pokrenuti zvanični proces odobrenja za Portugal, Poljsku, Španiju, Dansku i Francusku. Njima bi se mogle pridružiti druge države kako bi ukupno njih 10 podnelo novu verziju pre letnje pauze, a prve odluke o usvajanju mogle bi se doneti početkom septembra.


Tagovi

Evropska unija Zdenek Nekula ZPP Ugar Januš Vojčehovski Ekološke mere


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.