Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fungicidi
  • 25.05.2023. 07:30

Top 5 prirodnih fungicida - evo kako ih napraviti

Prirodni fungicidi se lako pripremaju, sastojci poput sode bikarbone, bijelog luka, kamilice su dostupni, a nisu štetni za uzgajane biljke

Foto: Depositphotos/vitaliyborcovskiy
  • 23.546
  • 1.254
  • 1

Biljne bolesti je nemoguće iskorijeniti, a najbolje ih je spriječiti kako nam cijeli urod ne bi propao. Njihovom nastanku doprinose brojni faktori. Prvi simptomi se javljaju na pojedinačnim biljkama ili njihovim dijelovima, a uz povoljne uslove, kao što su ove godine, se brzo prošire. 

U sprečavanju nastanka infekcije i suzbijanju prvih simptoma možemo koristiti sredstva koja pripremamo od sode bikarbone, raznog povrća, začinskog, ljekovitog i divljeg bilja i drugih materija.

1. Soda bikarbona

Veoma efikasna u sprečavanju zaraza, jer mijenja pH reakciju na površini biljnih organa i tako sprečava infekcije. Za pripremu prirodnog fungicida koji sprečava pojavu hrđa i plijesni potrebno je u 1 l vode dodati četiri kašike sode bikarbone i jednu kašiku biljnog ulja. Kao preventivno sredstvo protiv plamenjače i pepelnice biće nam potrebna jedna kašika sode bikarbone, 1 l mlijeka i 5 do 10 l vode. Svako sredstvo dobro promiješajte kako bi se soda rastvorila i ne bi začepila dizne prskalice.

2. Bijeli luk

Veoma efikasan fungicid se može pripremiti od bijelog luka. Djelovaće i kao insekticid i biostimulator. Dovoljno je nekoliko čenova bijelog luka usitniti, nije ih potrebno guliti, i preliti sa 1 l vode. Ostavi se da odstoji najmanje 12 h, preko noći. Gotovo sredstvo se procijedi i spremno je za tretiranje. Treba da ima ugodan miris na bijeli luk. Jak miris znači da trebate doliti još vode kako bi ga razrijedili i spriječili oštećenje biljaka. Uvijek koristite svježe spremljeno sredstvo. Za bolji učinak dodajte dva do tri lista lovora.

3. Crveni luk

Pripravak od ljuski crvenog luka daće najbolju zaštitu od plamenjače. Dovoljno je 200 g lukovine potopiti u 10 l vode i ostaviti tokom noću. Ovim sredstvom se tretiraju biljke dva do tri puta u toku sedmice.

4. Fungicid od tri vrste povrća

Za pripremu će vam biti potrebne tri veće glavice crvenog luka i jedna bijelog koje trebate usitniti ili samljeti. Dobivenu masu prelijte sa 2 l tople vode i dodajte dvije kašike paprike u prahu. Sve dobro promiješajte i ostavite preko noći u poklopljenoj posudi. Ujutro tečnost procijedite i dodajte jednu kašiku tečnog sapuna. Prije upotrebe dolijte još 2 l proključale i ohlađene vode. Efikasno je sredstvo u zaštiti voća i povrća. Koristi se u intervalima od 10 do 15 dana. Kiše spiraju sredstvo sa biljaka.

5. Kamilica

Protiv gljivičnih bolesti odlično djeluju pripravci od kamilice. U tu svrhu jednu šolju suhih cvjetova kamilice prelijte sa 1 l ključale vode. Ostavite poklopljeno u posudi preko noći. Koristi se za tretiranje biljaka i zemljišta, pod uslovom da zemljište nije prevlažno.


Tagovi

Fungicidi Organska poljoprivreda Ekofungicidi Fungicid od bijelog luka Hrđa na biljci Plijesan na biljci Plamenjača Pepelnica Prirodni fungicid


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]