Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća porodice Jagrović
  • 21.03.2017. 12:00

Teta Jacini proizvodi vraćaju okuse djetinjstva

Banjalučanka Jasminka Jagrović je nakon gubitka posla pokrenula proizvodnju zimnice, a cijela porodica joj pomaže u tom poslu.

Foto: Jasminka Jagrović
  • 2.758
  • 132
  • 0

Banjalučanka Jasminka Jagrović se nakon gubitka posla posvetila uzgajanju, sakupljanju i preradi voća i povrća. U tom poslu joj pomaže cijela porodica. Porodica je malo dvorište iza kuće u Banja Luci pretvorila u voćnjak u kome raste tridesetak stabala raznih voćnih vrsta. Tu su zasađene: trešnje, nekoliko sorti kruške, smokve, kivi, grožđe, maline, tajberi, aronije. U Malom Blaškom, blizu slatinske banje, imaju imanje sa voćnjakom i baštom.

Suprug Dragan je posebno ponosan na voćnjak u kome se među stotinjak mladih voćaka nalazi dvadeset autohtonih sorti jabuke. Tokom cijelog ljeta i jeseni neka od zasađenih sorti stiže za berbu, a kako se porodica posvetila zdravoj poljoprivredi plodovi se mogu pojesti čim se uberu sa stabla. Tu su i manji zasadi aronije i maline.

Spoj tradicije i kvaliteta

Uzgajanje voća i povrća za vlastite potrebe je počelo kao hobi na nagovor roditelja, ali je gospođa Jasminka upravo u voću i povrću uzgajanom bez hemije vidjela svoju šansu.

Bogatstvo proizvoda Teta Jace

Teta Jaca, kako gospođu Jasminku zovu od milja, i njen suprug su uvijek pomagali roditeljima u pripremanju zimnice: "Dragan i ja smo pomagali roditeljima u tom poslu, polako učili od njih recepture i uvijek smo imali dobar ajvar, pinđur, salate, pekmeze, sirupe, sokove. Kada bismo išli u posjetu rodbini i prijateljima, nosili bismo poneku flašu i teglu".

U proizvodnju zimnice je krenula sasvim slučajno na nagovor prijatelja koji su prepoznali kvalitet njenih proizvoda. Teta Jaca je odlučila da proba proizvesti veću količinu pekmeza od šipka kojeg priprema po starom receptu iz Drvara za svoju porodicu. Pošto je bilo proljeće, vrijeme dozrijevanja zove, napravila je sok od zove i sve prodala u toku sedmice. To je bio prvi korak u razvoju proizvodnje zimnice pod imenom Teta Jaca, a isti uspjeh je bio i sa sirupom od višanja.

U proizvodnju zimnice je krenula sasvim slučajno na nagovor prijatelja koji su prepoznali kvalitet njenih proizvoda.

Zahvaljujući uspjehu koji su proizvodi Teta Jaca postigli, porodica je nabavila malu pasirku i kazan za kuhanje sa duplim dnom što se pokazalo kao velika pomoć u pravljenju zimnice. Kako je koja voćna i povrtna vrsta i sorta dozrijevala širila se i paleta proizvoda. Nakon soka od zove i višnje, u ponudi Teta Jace našli su se: paradajz sos, sirup od divljih kupina, drenjina, divljih jabuka, pinđur, pekmez od drvarske šljive Savke, pekmez od smokve Petrovače i pekmez od šipka.

Proizvodi iz organske bašte

Divlje voće su sa prijateljima i kumovima brali u ekološki čistim i slabije naseljenim dijelovima Slatine, u Driniću i Drvaru. Voće i povrće za preradu jednim dijelom su sami proizveli i sakupili, a drugi dio otkupili od komšija koji i sami proizvode po principima organske poljoprivrede. Za đubrenje povrća koriste stajnjak, đubrivo od koprive, a zaštita se bazira na prirodnim pripravcima od ljekovitih trava.

"Sve proizvode radimo po tradicionalnim recepturama, bez dodatka konzervansa, džemfiksa i sl. Jedino što dodajemo je šećer u najmanjim potrebnim količinama i to ne u sve proizvode od voća. Kuhanje vršimo u kazanu sa duplim dnom, tako da se kuhanje vrši na veoma maloj temperaturi. Na taj način ne dolazi do raspadanja vitamina C i ostalih kvalitetnijih sastojaka voća, a proizvodi zadrže dobar ukus i imaju predivnu boju", objašnjava gospođa Jasminka.

Početak je težak, ali imaju planove za budućnost

Početak uzgajanja, prerade voća i povrća, proizvodnje zimnice pod imenom Teta Jaca je nailazio na poteškoće. Prošla godina je bila neizvjesna, jer su sa velikom dozom opreznosti ušli u ovaj posao. Zahvaljujući kvalitetu, raznolikoj ponudi proizvoda i kontinuiranom snabdijevanju uspjeli su da steknu vjerne kupce i potrošače. Posebno je tražen pekmez od šipka koji je proizveden na tradicionalan način.

Suprug Dragan dizajnirao je ambalažu, vodi fb stranicu i brine se o prodaji.

U ovoj proizvodnji Teta Jaci je najveća podrška porodica. Baka i kćerke su zadužene za pravljenje i pakovanje proizvoda, dok je suprug Dragan odgovoran za nabavku ambalaže i sirovine. On je dizajnirao ambalažu, vodi fb stranicu i brine se o prodaji. Ovaj projekat je uspio zahvaljujući zalaganju svih članova porodice i zajedničkim snagama su uspjeli prebroditi sve probleme na koje su nailazili.

"Naši proizvodi nisu skupi, ali cijena koju postižemo dovoljna je da pokrijemo nabavku najkvalitetnijih sirovina, da ispoštujemo kvalitet koji podrazumijeva ovakav način proizvodnje i da nam ostane nešto novca da možemo polako razvijati ovaj naš mali posao. Želja nam je da našim kupcima obezbijedimo dugoročni izvor snabdijevanja dobrim domaćim proizvodima", navodi Teta Jaca dodajući: "Ove godine namjeravamo da povećamo količinu proizvoda. Nabavljamo ambalažu, spremamo se za proizvodnju voća i povrća, branje i otkup divljeg voća. Posadili smo oko 300 sadnica maline i ove godine naše aronije će stupiti u puni rod, pa ćemo imati i dva nova soka".

Ova proizvodnja je opterećena mnogim problemima, na prvom mjestu to su neizvjesnost, nedostatak novca, organizacija proizvodnje, oprema, ambalaža... Ovo je mala porodična proizvodnja koja je kvalitetom i raznovrsnošću proizvoda uspjela da se izbori za povjerenje potrošača. Proizvode prodaju direktno "na kućnom pragu", na preporuku prijatelja i potrošača, preko svoje fejzbuk stranice Teta Jaca.

Suprug Dragan zadužen je i za obrezivanje voća

Planiraju da tokom ljeta organizuju druženje sa potrošačima svojih proizvoda i biće to mogućnost da ih potrošači posjete, vide gdje se i kako uzgaja voće i povrće, probaju nove proizvode, popije sok ili kafa. Obavijest o druženju će biti objavljena na njihovoj fejzbuk stranici Teta Jaca.

Učestvovali su na nekoliko turističkih manifestacija i svoje proizvode predstavili na "Danima drvarske drenjine" u Drvaru.

Foto: Jasminka Jagrović


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Bazga (Zova)

Bazga (Zova)

Engleski naziv: Black elder, elderberry | Latinski naziv: Sambucus nigra L.

Zova je većinom drvenasta biljka, dok se rjeđe mogu naći kao zeljaste višegodišnje biljke, a pored nekoliko narodnih imena u BiH se najviše koristi ime za ovu biljku zova. Poznato... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jasminka Jagrović Teta Jaca Banja Luka Malo Blaško Zimnica Pekmez Sok Sos Džem Šipak Dren Zova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁