Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni preparati
  • 09.08.2019. 14:00

Suzbijte lisne vaši prirodnim putem

Bez obzira gdje se mogu pojaviti, lisne vaši moguće je suzbiti i prirodnim putem, odnosno, bez upotrebe hemijskih preparata. Ako se i pored svih mjera predostrožnosti pojave, biljku operite pod mlazom vode, a zatim poprskajte preparatom koji ste sami napravili umjesto tretiranja insekticidom.

Foto: Depositphoto/schankz
  • 1.533
  • 39
  • 0

Lisne vaši su zeleni insekti male veličine i mekog tijela. Brzo se razmnožavaju, a jedna vaš za samo nedelju dana može izleći osamdeset novih jedinki. Imaju veliki broj generacija pa iz tog razloga dosta su prisutne na uzgajanim biljkama. Kada napadnu usjev, isisaju sok tako da se lišće počinje sušiti, a cvjetovi ne uspiju cvjetati. Zbog toga je veoma važno često vizuelno pregledati biljke. Posebnu pažnju obratiti na donji dio lista.

Bez obzira gdje se mogu pojaviti, lisne vaši moguće je suzbiti i prirodnim putem, odnosno, bez upotrebe hemijskih preparata. 

Ako se i pored svih mjera predostrožnosti pojave, biljku operite pod mlazom vode, a zatim poprskajte preparatom koji ste sami napravili umjesto tretiranja insekticidom. Upotreba prirodnih preparata posebno je važna kod biljaka koje se drže u kućnim uslovima i koriste kao začini ili čajevi, poput ljekovitog bilja

Na kojim biljnim dijelovima najčešće parazitiraju?

Javljaju se na voću, povrću, cvijeću, ali i ljekovitom bilju. Hrane se mladim dijelovima biljke, na kojima i parazitiraju. Takođe, štete mogu praviti i na pupoljcima, mladim dijelovima stabljike, plodovima i korjenju. 

Štetu prave tako što sišu biljno tkivo pri čemu dolazi do raznih deformacija napadnutih dijelova biljke. Vaši na taj način slabe biljku jer joj kradu hranjive materije, a pri tom ovim putem prenose i razna virusna oboljenja. 

Temperatura vazduha i vlažnost vazduha imaju veliki uticaj na njihovu pojavu. Optimalna temperatura za razvoj je u intervalu od 20 do 28 stepeni dok vlažnost treba biti preko 60%. Kiša i jači pljuskovi spiraju vaši sa biljaka i one zatim polako propadaju na zemljištu. Suša takođe dovodi do smanjenja njihove brojnosti. 

Lišće paradajza toksično je za vaši

Dvije do tri šake lišća paradajza isjeckajte i potopite u dvije do tri čaše mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro procijedite i sipajte u flašu sa rasprskivačem. Sa ovim rastvorom poprskajte kompletnu biljku, pri tom imajte u vidu da se najviše vaši nalazi na donjem dijelu listova gdje se ujedno i najmanje vide. Toksični sastojci iz lista paradajza uništit će biljne vaši, a što je najvažnije, nisu opasni i štetni za ljude.

Na cvjetnicama se mogu suzbiti smjesom koja se može napraviti od sastojaka koje ima svako domaćinstvo. Krupno izrendati 30 grama crnog luka i malo sapuna za veš. Ovu smjesu preliti sa jednim litrom vode i ostaviti da odstoji pet sati, zatim procijediti rastvor i sa njim prskati cvjetnice. 

Rastvor od bijelog luka i deterdženta

Izgnječite dvije glavice bijelog luka i dodajte dvije kašike mineralnog ulja, odnosno, tečnog parafina. Ostavite da odstoji 24 sata, procijedite pa sipajte u pola litra vode. U to dodajte i jednu kašiku tečnosti za sudove. Rastvor držati na tamnom mjestu. Za prskanje biljaka uzmite tri kašike ovog rastvora i stavite u pola litre vode. Sa ovim prskati biljke koje su napale vaši.

Ako vam se učini da je rastvor suviše jak za biljku, razblažite ga sa još malo vode. Prvo provjerite na par listova pa, ako listovi ne požute, dobar je, a ako počnu žutiti, suviše je jak za njih i morate ga još malo razblažiti sa vodom. Bijeli luk sadrži supstance koje djeluju kao insekticid, a tečnost za pranje sudova razorit će površinski sloj biljnih vaši koje će uginuti od dehidratacije. Neprijatan miris bijelog luka vrlo brzo nakon prskanja nestane.

Ljuske od jaja dobre i za zemljište i protiv vaši

Za uništavanje biljnih vaši može pomoći i usitnjena ljuska od jajeta. Ljuske bi prvo trebalo ostaviti nekoliko dana da se dobro osuše. Zatim ih izmrviti i samljeti u mlinu za kafu. Sa dobijenim prahom, posipa se biljka koju su napale lisne vaši. Prah ne odgovara ovim insektima, ali zato može poboljšati kvalitet zemljišta jer sadrži kalcijum.

U borbi protiv vaši, korisnim se pokazao i rastvor od sirćeta i deterdženta za sudove. Jednostavno se priprema tako što se u pola litre vode sipa jedna kašika sredstva za pranje suđa i dvije kašike sirćeta. Ovaj rastvor se zatim sipa u flašu sa rasprskivačem i sa njim se poprska biljka. Nakon prskanja, ostavi se da djeluje osam do deset sati nakon čega se biljka ispere čistom vodom. Navedeni postupak može se ponoviti tek nakon nekoliko dana.


Tagovi

Lisne vaši Prirodni preparati Suzbijanje vaši Napadnuta biljka Lišće paradajza Ljuske od jaja Tečni parafin


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.