Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10. forum o organskoj proizvodnji Selenča
  • 02.10.2016. 12:00

Strukom i iskustvom do boljih uslova proizvodnje

Poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju su raznovrsni finansijski instrumenti ali i dalje je dostupnost povoljnih izvora finansiranja jedna od najvećih prepreka unapređenju agrarnog sektora i povećnju konkurentnosti srpske poljoprivrede

  • 1.425
  • 69
  • 0

Poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju su raznovrsni finansijski instrumenti ali i dalje je dostupnost povoljnih izvora finansiranja jedna od najvećih prepreka unapređenju agrarnog sektora i povećnju konkurentnosti srpske poljoprivrede - ocenjeno je na 10. Forumu o organskoj proizvodnju u Selenči, održanom 30. septembra. Forum je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS) uz podršku Vlade AP Vojvodine i u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske mreže preduzetništva (EEN) Srbija i SPESCOM Consulting-a iz Novog Sada.

Međunarodni skup okupio više od 250 poljoprivrednika

Međunarodni skup, kojem je prisustvovalo više od 250 poljoprivrednika, proizvođača organske i konvencionalne hrane, predstavnika naučnih, obrazovnih i istraživačkih ustanova, finansijskih kuća, internacionalnih organizacija, razvojnih agencija i drugih institucija otvorila je abasadorka Slovačke Republike u Srbiji NJ.E. Dagmar Repčekova.

U okviru Foruma odražani su i Međunarodni poslovni susreti AgroOrganic B2B 2016, jedini takve vrste u Evropi, u kojima je učestvovalo više od 80 proizvođača i organizacija iz 10 evropskih zemalja.

Tema ovogodišnjeg Foruma bila je "Pristup izvorima finansiranja za organske proizvođače - prepreke i mogućnosti". Ukazavši na značaj koncepta pristupa izvorima finansiranja učesnici su naglasili da je strateška upotreba finansija bitna za svaki segment i razvoj poslovanja poljoprivrednog gazdinstva ili kompanije iz sektora agrara. Iznet je podatak da 35,2 odsto poljoprivrednika u Srbiji nema pristup finansijskom sistemu, da 23,6 odsto njih ne želi da koristi usluge formalnog finansijskog sistema te da ih 41,2 odsto koristi finansijske usluge bilo da je reč o nacionalnim, regionalnim i međunarodnim programima podrške, kreditima banaka ili nekom drugom vidu pomoći.

Povećan izvoz organskih proizvoda

Istakavši da su podsticaji za organsku proizvodnju 40 odsto veći spram onih za konvencionalnu, Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine rekao je da površine pod organskim usevima u Srbiji rastu iz godine u godinu. U 2012.godine bilo je 6.340 hektara da bi se u 2015. ova proizvodnju odvijala na 15.298 hektara. Izvoz organskih proizvoda u 2012. godini vredeo je 3,74 miliona evra, a u 2015. godini iz Srbije je izvezeno ove robe za 19,57 miliona evra.

Programi za unapređenje srpskog agrara

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu - FAO Miloš Milovanović predstavio je nove programe koje će zajedno realizovati FAO i EBRD, koji za cilj imaju unapređenje srpskog agrara. Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović obrazložio je upravo otvorene konkurse za pomoć vojvođanskim poljoprivrednicima, a na Forumu su iznete i mogućnosti investiranja u manje projekte na farmama koje omogućuju kontinuirane stabilne prihode iz nepoljoprivrednih delatnosti, poput biogas postrojenja na poljoprivrednim gazdinstvima. O održivom konceptu biogasa na farmama u Vojvodini govorila je Milica Vukadinović, koja rukovodi delom GIZ DKTI programa "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji". Delagaciju iz Republike Hrvatske činili su predstavnici lokalno-akcionih grupa i klastera, kao i Vukovarsko-srijemske županije, s kojima Centar za organsku proizvodnju Selenča tradicionalno sarađuje, a iskustva LAG-a Šumanovci sa IPARD programom prenela je Verica Musić.

U okviru Foruma o organskoj proizvodnji u Selenči organizovana je i izložba tradicionalnih jela, izložba ruža u saradnji sa partnerom iz Holandije - Pheno Geno Rose, te izložba radova dece predškolskog i školskog uzrasta.

Dogodine više podsticaja za organsku proizvodnju

Naglasivši da organska proizvodnja ima velike potencijale, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević ocenio je da u prethodnom periodu nije dovoljan akcenat stavljen na ovaj vid poljoprivrede, te da će dogodine biti više podsticaja za organsku proizvodnju. On je izrazio uverenje da će se kroz mere agrarne politike za 2017. godinu, kao i u razgovoru i dogovoru sa svim relevantnim predstavnicima iz sektora organske proizvodnje, doći do zaključaka i do onih mera koje bi bile u najvećem interesu za dalji razvoj organske proizvodnje.

"Današnji skup jeste impuls daljem razvoju organske proizvodnje", rekao je Radojević navodeći da su se na konferenciji naučna i stručna javnost, kao i proizvođači, okupili oko ideje da se zajednički unapredi organska proizvodnja.

Tekst i foto: Centar za organsku proizvodnju Selenča


Tagovi

Forum o organskoj proizvodnji Selenča Dagmar Repčekova 250 poljoprivrednika AgroOrganic B2B 2016 IPARD Izvoz Vuk Radojević


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.