Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje puževa
  • 24.05.2021. 09:40

Staze kuda se puževi kreću zalijte toplom vodom i napravite im prepreku od granja

Puževi su u stanju da potpuno unište usjeve povrća. Kafa, sirće, senf u prahu i grančice sa trnjem mogu nam pomoći u stalnoj borbi sa ovim štetočinama.

Foto: Depositphotos/a-poselenov
  • 2.343
  • 641
  • 0

Kišovito vrijeme i povećana vlažnost stvaraju optimalne uslove za pojavu puževa. Skoro na svim povrtarskim kulturama pričinjavaju štete ili u potpunosti mogu uništiti usjev. Njihov napad je najopasniji kada su biljke mlade (imaju mesnate listove ili sočne plodove).

Postoji više različitih vrsta i većina ih je aktivna tokom noći. Zbog sluzavog tijela odgovaraju im padavine ili obilno zalijevanje. Nema ih ili im je broj manji u sušnom dijelu ljeta jer ne podnose suvu zemlju i izloženost Suncu. Visoke temperature nepovoljno utiču na njihov organizam, a sasušena zemlja oštećuje stopalo kojim klize po površini.

Kod nas su zastupljene brojne metode i sredstva za suzbijanje puževa. Neke od tehnika, dobro poznate uzgajivačima povrća, su i bakarna traka oko visokih gredica i posuda, talog kafe, usitnjene ljuske jaja, izmrvljene školjke, posipanje pepelom, upotreba kukuruznog brašna (palente), biber, ljute paprike, bijeli luk. Sve aktivnosti koje provodimo u cilju zaštite usjeva trebalo bi da se odrade ujutro ili uveče, odnosno u periodu kada su ove štetočine aktivne.

Za mlade puževe kafa je smrtonosna

Osim posipanja talogom, možemo upotrijebiti i pripremljenu kafu. Ona koja se koristi kao preparat za suzbijanje, priprema se na isti način kako i za redovnu upotrebu, samo se stavi veća količina kako bi se dobio jači rastvor. Pripravak se može napraviti i sa instant kafom. Zatim se ohladi, procijedi i tretiraju se površine kuda se puževi kreću, oni sami. kao i biljke (posebno korisno kada su u pitanju kupusnjače). Za mlade jedinke, pomenuto sredstvo je smrtonosno, a odrasli će biti dezorjentisani.

Ne bacajte grane sa trnjem

Takođe imaju osjetljivo stopalo, a grančice sa trnjem ga oštećuju i stvaraju rane. Zbog toga ne bacajte grane koje na sebi imaju trnje (ruže, kupine, divlje ruže). Dovoljno je da stavite dvije do tri grančice, jednu pored druge i to će biti prepreka koju zaobilaze ili će njih u znatno manjem broju uspjeti da je pređe.

Puževe ćete najlakše namamiti pivom, a otjerati čili paprikom

SIrće služi i kao herbicid

Ovaj provjereni preparat primjenjuje se za tretiranje biljaka i okolnog zemljišta. Potrebno je 50ml alkoholnog sirćeta razblažiti sa deset litara vode. Prskanje se obavlja uveče. Budite oprezni sa navedenim rastvorom. Sirće se koristi i kao herbicid. Bolje je pripravke sa njim primjenjivati na površinama koje se ne obrađuju ili na rubnom području kako bi se izbjeglo njegovo eventualno herbicidno djelovanje.

Smeta im topla voda

U deset litara vode rastvori se 150 grama gorušice (senfa) u prahu. Navedenim pripravkom uveče se tretiraju usjevi. Primjenjuje se u periodu kada ne pada kiša, a puževi se preko dana sklanjaju od djelovanja Sunca. U slučaju kada se izvodi tretman sa ovim sredstvom, sakupljati će se oko biljaka i tako ostati izloženi uticaju sunčeve svjetlosti.

Puževima smeta i topla voda. Za ovu metodu trebalo bi da je voda zagrijana na 30 do 40°C. Zalijevaju se površine kuda se kreću. Ne kvasiti blizu biljaka.


Tagovi

Pojava puževa Zaštita usjeva Posipanje talogom kafe Grančice sa trnjem Rastvor od gorušice Sirće kao herbicid Stopalo puža


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !