Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljivarstvo
  • 01.07.2013.

Šampinjoni iz primoštenskog zaleđa

Proizvodnja kvalitetnih gljiva na obiteljskom gospodarstvu Čobanov

  • 2.707
  • 186
  • 0

U koliko nešto čvrsto želiš i uporan si da to i ostvariš rezultat ne može izostati.

Tijekom razgovora s vlasnikom gospodarstva, gospodinom Jerom Čobanov, kazao mi je: "Evo upravo sam ostvario ono što sam ranije najavio. Svojim osobnim sredstvima sam pokrenuo proizvodnju šampinjona. Početak je bio težak ali upornim radom podigao sam pogon za proizvodnju, pripravio sirovinu i započeo s radom. Uporedo s proizvodnjom trebalo je osigurati i plasman. Kako danas raste potreba za gljivama u gastronomskoj ponudi uspio sam pronaći tržište. Kako se interes za moj proizvod povećao odlučio sam povećati i proizvodnju. To sam i uradio, ali kako su vremena složena proizvodnja raste, ali povremeno i pada.

Upravo sada sam završio novi pogon za proizvodnju gljiva koji mi omogućava godišnju proizvodnju od 60 tona godišnje. No uz najbolju volju za sada ne mogu plasirati više od oko 30 tona. Nadam se da će ulaskom u EU situacija biti bolja pa će i proizvodnja porasti. Problem je što se sva sirovina za proizvodnju mora uvesti jer je u Hrvatskoj nema. Drugi je problem radna snaga koja nedostaje na ovim prostorima. Kako se rad odvija u tamnom prostoru uz posebne uvjete, rijetko se tko javljaju zainteresirani. No i taj ću problem riješiti i nadam se da će iz mog uzgajalište krenuti daleko veća količina prvoklasne gljive šampinjonke.

U ovom poslu najveća mi je pomoć obitelj, a posebno moja supruga koja mi je glavni oslonac", istakao je gospodin Čobanov.

Ovo obiteljsko gospodarstvo je doista osobito, jer uhvatiti se u koštac s proizvodnjom šampinjona koji zahtijevaju posebne uvjete, nije tako jednostavno. Visoke temperature tijekom cijele godine, a posebno ljeti kada se u hladu penje temperatura do 40 stupnjeva u hladu, nisu povoljni uvjeti za uzgoj gljive. Sve to nije spriječilo Jeru da se prihvati posla i danas se svrstava među vodeća obiteljska gospodarstva, proizvođače te veoma cijenjene vrste gljiva u Hrvatskoj. Od toga rada veoma dobro živi njegov a četveročlana obitelj a ostane ponešto da se spremi i za „crne dane“.

Autor: Tomislav Drezga


Tagovi

Proizvodnja Kvalitetnih Gljiva Obiteljskom Gospodarstvu Čobanov


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije