Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna zaštita bilja
  • 29.05.2020. 09:30

Riješite se plamenjače i pepelnice domaće pripremljenim oparkom

U zavisnosti od namjene korištenog sredstva, razlikuje se nekoliko tipova preparata. Pored onih klasičnih, koje često upotrebljavamo dobre rezultate postiže i oparak - čaj od biljnog materijala.

Foto: Wikimedia Commons/Rasbak (ilustracija)
  • 35.264
  • 1.329
  • 0

Na svom gazdinstvu možete sami napraviti preparate na biljnoj bazi, koji će učinkovito djelovati protiv biljnih bolesti i štetočina. U zavisnosti od namjene korištenog sredstva, razlikuje se nekoliko tipova preparata. Pored onih klasičnih koji su često u upotrebi, dobre rezultate postiže i oparak - čaj od biljnog materijala.

Koprivom, paprikom i duhanom u borbu protiv štetočina

Pravi se vrlo jednostavno, potrebno je samo preliti biljnu masu toplom vodom. Ova smjesa zatim odstoji par sati, a nakon toga procjedi se i spremna je za korištenje kao sredstvo u suzbijanju štetočina. Oparak se najčešće priprema od sljedećih biljaka

Bijelim lukom protiv pepelnice

Oparak od crnog luka - Za njegovu pripremu potrebno je 200 gr suhih listova lukovice koji se preliju sa toplom vodom, ne toplijom od  40°C. Nakon toga, ostavi se da odstoji 4 do 5 dana i procjedi se. Sa dobijenim sredstvom biljke se tretiraju tri puta, u periodu od 5 dana. 

Bijeli luk kralj bašte i voćnjaka - štiti od štetočina i oboljenja

Sredstvo može i na drugačiji način da se pripremi. U kantu se stave ljuske lukovice do njene polovine i preliju se sa 10 litara kipuće vode. Ova smjesa ostavi se 24 sata da odstoji pa se onda procjedi i razrijedi sa duplom količinom vode. Ovako dobijen preparat efikasan je kod suzbijanja insekata, plijesni i plamenjače, savjetuju u PSSRS.

Oparak od bijelog luka - Za ovo sredstvo neophodno je 700g bijelog luka preliti sa 10 litara kipuće vode. Rastvor se poklopi, ostavi se da odstoji i nakon toga se procjedi. Pripremljen na ovakav način, koristi se za tretiranje tla protiv štetočina i biljaka protiv prouzrokovača pepelnice. Krastavac se sa ovim rastvorom tretira protiv plamenjače. Tekućinu bi trebalo razrijediti u odnosu sa 1:3.

Maslačkom suzbijte lisne vaši

Oparak od nadzemnih dijelova krompira -  Za ovo sredstvo potrebno je 1,2kg zelenih, mladih, zdravih nadzemlnih dijelova biljne mase krompira. Sastojke sitno isjeckati i preliti sa 10 litara tople vode. Smjesa se ostavi na 3 do 4 sata i nakon toga procjediti. Ukoliko se tretiraju usjevi protiv pauka, upotrebljavati svježe pripremljen oparak uz dodatak 40g rastvorenog sapuna.  

Maslačak - zaštitnik bilja, đubrivo i lijek!

Oparak od maslačka - Za ovo sredstvo potrebno je nabrati 300g korijena maslačka, isjeckati, a ukoliko nemate korjen, možete uzeti 400g svježeg lista i preliti ga sa 10l tople vode, temperatura vode trebalo bi da bude 40°C. Smjesa se zatim ostavi da odstoji 1 do 2 sata pa se nakon toga dobijena masa procijedi. Dobijeni preparat uspješan je kod suzbijanja lisnih vaši

Kamilicom dezinfikujte sjeme

Oparak od kamilice - Jednu malu kašiku suhog cvijeta kamilice preliti sa jednim litrom kipuće vode, dobijenu tekućinu poklopiti i ostaviti da odstoji oko pola sata. Nakon tog vremena, procijediti rastvor pa ga koristiti za dezinfekciju sjemena i za predsjetveno tretiranje sjemena leguminoza. 

Napravite sami prirodni fungicid od kamilice

U cilju sprječavanja truljenja komposta, sredstvo se razrijedi u odnosu 1:5 sa vodom. Jedna biljka kamilice može biti dovoljna za zaštitu površine od jednog kvadratnog metra, od zemljišnih štetočina. Ova ljekovita biljna vrsta ima pozitivno djelovanje na sve usjeve pa je treba posijati gdje god je to moguće. 


Tagovi

Prirodni preparati Oparak Suzbijanje insekata Zemljišne štetočine Protiv plamenjače Protiv pepelnice Dezinfekcija sjemena Truljenje komposta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]