Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glistenjak
  • 25.02.2020. 12:00
  • Pčinjski okrug, Dugi Del

Rastvor glistenjaka i vode iz Surdulice, sprečava pojavu čak i kruškine buve

Glistenjak sa ranča Jablan je mrvičaste strukture, prijatnog mirisa, za rad nisu neophodne zaštitne rukavice, a svoju primenu nalazi tamo gde strukturu zemljišta treba popraviti, gde biljke zaostaju u rastu, u cvećarsvu, voćnjaku i drugo.

Foto: Milan Milenković
  • 3.749
  • 833
  • 0

Milan Milenković, automehaničar iz Surdulice, zaljubljenik je u prirodu i vlasnik je ranča Jablan u selu Dugi Del. Svoje detinjstvo provedeno kod babe i dede, dok su roditelji bili na privremenom radu u Nemačkoj, pamti po prirodi, biljkama, životinjama, koji su na njega ostavili trag ljubavi prema selu za ceo život.

Kupovinom kampera 2004. godine sa suprugom Dušicom za deset godina obišli su skoro celu Evropu i prešli skromnih 120 000 km. Inspirisani prirodom često su obilazili ljude koji se ozbiljno bave poljoprivredom.

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

"Obilazak Švajcarske, poseta Brenske šume ostavili su nezaboravan utisak na nas. Tamo ima 2000 farmi i niko nikome nije konkurencija. Svako od farmera ima svoj specifičan proizvod. Zajedničko za sve farmere je što stajnjak i sav biljni otpad sa svojih poseda prerađuju uz pomoć kalifornijskih glista. Dobijeni glistenjak koriste za potrebe imanja, a višak glista plasiraju zajedno preko zaduge", priča Milan.

Putovanje koje je na njih delovalo veoma inspirativno, probudilo želju da naprave ranč na kojem bi proizvodili voće, povrće i jednog dana kupili konja koji će se zvati Jablan.

Akumulacioni bazen, lešnik i glistenjak

Iste godine kupili su tri hektara zemlje koja nije obrađivana skoro četiri decenije, osam kilometara udaljeno od Surdulice u podnožju Čemernika, nadomak Vlasine, na nadmorskoj visini od 800 m. Sledeća investicija bila je sprovođenje vode iz potoka koji protiče sa Čemernika, preko sopstvenog vodovoda do imanja.

Nenad Todorović uzgaja pastrmku na Petnici

"Napravili smo akumulacioni bazen, 150.000 litara vode i pustili 300 šarana i 200 pastrmki. Zasadili 650 stabala kruške, 100 lešnika kalemljenog na mečijoj lesi i formirali glistenjak površine 20 kvadratnih metara. Tako smo otpočeli proizvodnju glistenjaka za sopstvene potrebe."

Rastvorom glistenjaka više se nije pojavljivala kruškina buva!?

Po preporuci agronoma u početku su koristili sredstva za zaštitu bilja, a prihranu kombinovali mineralna hraniva i glistenjak. Milan je dugo razmišljao i krenuo da eksperimentiše i tako je u pojedine redove voćnjaka prekinuo sa dodavanjem ičega sintetičkog. Prskali su rastvorom glistenjaka i vode u odnosu 1:10 i brzo uvideli da nema potrebe za dodavanjem mineralnih hraniva. Došli su do zaključka da se na stablima tretiranim rastvorom glistenjaka nije pojavljivala kruškina buva. Vremenom su redukovali primenu sredstava za zaštitu bilja, a povećali upotrebu glistenjaka.

Vremenom su u potpunosti redukovali upotrebu hemije, a povećali glistenjaka

Uvidevši koristi od primene glistenjaka potražnja poljoprivrednika iz Surdulice i okoline naglo je porasla. Glistenjak sa ranča Jablan je mrvičaste strukture, prijatnog mirisa, za rad nisu neophodne zaštitne rukavice, a svoju primenu nalazi tamo gde strukturu zemljišta treba popraviti, gde biljke zaostaju u rastu, u cvećarsvu, voćnjaku i drugo.

"U želji da poboljšamo kvalitet glistenjaka krećemo u obilazak i razmenjujemo iskustva sa kolegama iz Evrope. Posebno bih izdvojio farme Superverm (Superwurm) iz Nemačke i Teluris-Medin iz Hrvatske. Ovim obilaskom mnogo smo naučili i dobili brojne pohvale za naš glistenjak", sa ponosom ističe Milan.

Deset puta plodniji od najplodnije zemlje

Kod svih farmera koje su obišli proces proizvodnje traje šest meseci do godinu dana, a na ranču Jablan pune dve godine.

Proizvodnja glistenjaka i njegov značaj u povrtarskoj proizvodnji

"Dobili smo inovacioni vaučer 2018. godine od Inovacionog fonda i angažovali stručni tim sa Agronomskog fakulteta u Čačku za poboljšanje kvaliteta našeg glistenjaka. Tada dolazimo do saznanja da u jednom gramu našeg glistenjaka ima preko 30 miliona korisnih mikroorganizama. Zaključujemo da je naš glistenjak deset puta plodniji od najplodnije zemlje na planeti."

Bez korova, a sa više vlage

Korak po korak došli su da na svom ranču u voćnjacima ne koriste hemijska sredstva. Svakog proleća pored svakog stabla u zasadu pomeraju glistenjak od prošle godine i dodaju novih pet litara na površinu bez okopavanja. U toku vegetacije voće dva do tri puta prskaju rastvorom glistenjaka.

U toku vegetacije, voće se prska rastvorom glistenjaka do tri puta

"Ovakvom primenom voćnjaci nemaju korova, a u zemlji ispod glistenjaka ima više vlage, nema bolesti i štetočina. Na našem ranču 2018. godine dostigli smo proizvodnju na 300 kvadratnih metara, registrovali "Organski oplemenjivač zemljišta - glistenjak Jablan"". ponosno priča Milan.

Proizvod pakuju u dojpak (doypack) pakovanju od pet litara koji se može naći u trgovinskom lancu Tempo, kao i u bolje snabdevenim cvećarama.


Tagovi

Milan Milenković Glistenjak Surdulica Ranč Jablan Kruškina buva Vlaga u zemljištu


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]