Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj začina
  • 06.03.2020. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Hotonj, Sarajevo

Prvi u BiH pokrenuli proizvodnju mikropovrća

Ovaj tim entuzijasta pokrenuo je projekat kojim promoviše urbanu organsku poljoprivrednu proizvodnju čime će istovremeno riješiti potrebe savremenog čovjeka za zdravom hranom u urbanim sredinama i pružiti posao osobama sa invaliditetom. U svome istraživanju su otkrili da u Bosni i Hercegovini ne postoje proizvođači mikropovrća i svježeg začinskog bilja pa su pronašli rješenje.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.512
  • 191
  • 0

Socijalno poduzeće Greens d.o.o. osnovano je 2018. godine kao odgovor na potrebe savremenog čovjeka za provjereno zdravom hranom, ali i s ciljem radne integracije i ekonomskog osnaživanja osoba s invaliditetom. Prva je firma za proizvodnju mikropovrća, začinskog bilja i jestivog cvijeća u Bosni i Hercegovini.

Nastali su uz podršku nevladine organizacije ProReha koja se bavi radnom rehabilitacijom, edukacijom, osposobljavanjem i zapošljavanjem osoba s invaliditetom i drugih teško upošljivih kategorija ljudi.

Sjedište kompanije i plastenici nalaze se u naselju Hotonj, pored Sarajeva. Ono što ih odvaja od ostalih proizvođača je mogućnost namjenske proizvodnje određenih vrsta i količina mikropovrća i začinskog bilja, u skladu sa potrebama kupca.

Mikropovrće je superpovrće i lako ga je proizvesti

Posjeduju OK certifikat (organska kontrola), koji potvrđuje da su mikrpovrće, začinsko bilje i jestivo cvijeće premium kvalitete i da su uzgojeni isključivo po organskim principima. U procesu proizvodnje i distribucije, važnu ulogu imaju osobe s invaliditetom.

Trenutno  u ponudi imaju sedam vrsta mikropovrća tokom cijele godine, a to su: ljubičasta rotkvica, grašak, amarant, crveni kupus i obični kupus, gorušica i brokula. Pored navedenih, u ponudi imaju i 30 vrsta sezonskog začinskog i ljekovitog bilja: bosiljak, kopar, peršun, vlasac, menta, korijander, majčina dušica, melisa, matičnjak i brojni drugi.

Detaljno istražili zahtjeve tržišta

Mikropovrće odnosi se na mlade izdanke povrća, veće od klica i manje od presadnica. Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 do 10cm, ovisno od vrste. Ovi mladi usjevi imaju intenzivan okus, odlikuju se nježnošću, sočnošću i visokim sadržajem korisnih tvari. 

Ono ima 4 do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki uticaj na izlučivanje otrova iz organizma i jačanje imuniteta. Zbog sadržaja korisnih materija i fantastičnog ukusa, sve je traženije u gastronomiji. 

Cijeli ciklus uzgoja traje 10 do 15 dana. Berba (rezanje biljaka) se obavlja ručno uz pomoć makaza. Nakon rezanja, mikropovrće neće se obnoviti. Zbog kratkog vremena uzgoja, kompletan rast i razvoj je organski, a biljke nisu tretirane hemijskim sredstvima.

Vrhunski hoteli koriste svježe začine

Što se tiče zalijevanja, potrebno je jednom dnevno zaliti biljke i to u tacnu ili tanjir, ne direktno na usjev. Mikropovrće ne smije biti na temperatri nižoj od 20˙ C. Koristi se kao dodatak za salate, sendviče, hranjive biljne napitke i jela s mesom.

"Za urbanu organsku poljoprivrednu proizvodnju smo se odlučili jer je istraživanje tržišta u BiH pokazalo da se na njemu ne mogu naći domaće mikropovrće, začinsko i ljekovito bilje, a posebno ne svježe i uzgojeno po ekološkim i organskim principima, a to je upravo ono što mi radimo.  Također smo kroz višegodišnji rad sa osobama s invaliditetom uvidjeli da je ovo idealan posao za njih jer oni biljkama pružaju posebnu pažnju i ljubav, imaju istančan osjećaj za mikro detalje što ih čini stručnjacima u ovoj profesiji", rekao je Vedad Vajzović, direktor kompanije.

Kako kaže, takođe su rađena istraživanja u hotelima i restoranima i zaključili su da ugostiteljski objekti sa četiri i pet zvjezdica trebaju da koriste svježe začine, a svi vrhunski kuhari u svojim jelima koriste mikropovrće. Njega nije bilo na domaćem tržištu tako da su ga gostujući kuhari najčešće donosili iz inostranstva. Nakon toga su odlučili da krenu i oni sa tim. Akcenat je na svježini, kvalitetu i ekološkom uzgoju. 

Edukacijom do širenja uzgoja

Od samog početka vode se principima biološkog gajenja, koriste certificirana organska sjemena i supstrate organskog porijekla, a biljke tretiraju isključivo prirodnim sredstvima, bez hemije, najčešće koprivom i bijelim lukom. 

U firmi je zaposleno pet osoba, gdje proizvodnju vode visokobrazovani mladi ljudi sa završenim poljoprivrednim fakultetom, a svoje znanje i vještine prenose na nove generacije osoba s invaliditetom, pružajući im priliku da stečeno znanje i vještine koriste kao uposlenici firme ili da samostalno rade u sklopu svojih domačinstava otvarajući jednu novu granu poljoprivredne prizvodnje, sve atraktivniju širom svijeta. Radi se o urbanoj organskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Svakodnevno rade na obučavanju uposlenih

"Naša je proizvodnja specifična, radimo s osobama s invaliditetom, intelektualnim poteškoćama, tako da smo morali sve njima prilagoditi. Uzgajamo na stolovima u plasteniku da bismo osobama u kolicima i onima koji imaju problema sa leđima olakšali pristup pa ne radimo ništa na zemlji. Sve mogu raditi sjedeći", ističe Vajzović.

Svo povrće je sezonskog karaktera

Za sada se proizvodnja obavlja u jednom plasteniku od 150 kvadratnih metara, stakleniku od 30 m2, koji ima osigurano grijanje tokom zimskih mjeseci. Postoji i unutrašnja proizvodnja na 30ak m2. Sve biljke su sezonske. Radovi se obavljaju tokom cijele godine jer, kako nam pojašnjavaju, uvijek je nešto u fazi sijanja, nešto drugo u fazi naklijavanja, rasta ili pripreme za prodaju i prodaje. Napominju da ne rade masovnu proizvodnju nego namjenski onoliko koliko su približne tržišne potrebe.

Koncept urbanog vrtlarstva

Trenutni fokus firme je na zadržavanju postojećeg kvaliteta i na širenju prodajnih mjesta. Kada je riječ o dugoročnijem planiranju, imaju jasan cilj. Žele da budu vodeći proizvođač svježeg organskog mikropovrća i začinskog bilja u BiH, a njihovi proizvodi se već mogu naći u većim poslovnicama trgovačkih centara, kao i u poznatim hotelima i restoranima u Sarajevu. Posjećuju i neke velike sajmove, a vrše prodaju i putem društvenih mreža preko platforme Greens - mikropovrće i začinsko bilje, te u svom Centru u Hotonju.

"Na ovaj način želimo da dopremo do što većeg broja mladih i osvještenih ljudi, novih generacija majki i očeva koji svojoj djeci i sebi žele približiti  savremene trendove uzgoja svog sopstvenog organskog bilja, kako bi obezbijedili zdrav izvor vitamina, minerala drugih hranjivih sastojaka za sebe i svoje ukućane", zaključuje direktor kompanije. 
 

Fokus na unaprijeđenju kvaliteta

Jedna od inicijalnih ideja bila je da naprave neku vrstu urbanog vrtlarstva. Finalni proizvod koji možete držati u stanu na polici i koristiti po potrebi Dakle, svaki put kada želite da začinite svoje jelo, makazama odsiječete koliko vam treba. Najintenzivniji je ukus i miris, kao i nutritivne vrijednosti, odmah nakon što ‘ošišate’ biljku. Ovo vrijedi i za mikropovrće


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj mikropovrća Uzgoj začinskog bilja Organski uzgoj Namjenska proizvodnja Premium kvalitet Zaštitna radionica Vedad Vajzović


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.