Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika
  • 23.06.2021. 09:40
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Prirodni sapuni "Julija" dobri za kožu, ali i kao poklon

Gazdinstvo Bodiroga iz Trebinja proizvodi poprilično šarolik spektar prirodnih sapuna - različitih boja, oblika, mirisa i višestrukih namjena.

Foto: Marija Manojlović
  • 631
  • 46
  • 0

Na nedavno održanom sajmu domaćih proizvoda u Trebinju, svojim šarenilom posebnu pažnju privlačio je štand sa prirodnim sapunima. Riječ je o proizvodima Gazdinstva Bodiroga. 

"Ovo je ideja moje kćerke Miroslave. Iskreno ona je počela da se bavi time uz moju pomoć jer je na birou i nema posla. Jednostavno htjela je sebi da obezbijedi neki dinar", započinje priču Mirjana Bodiroga dok stoji za štandom. Napominje da kćerka preuzima najveći dio posla, iako je to na njoj registrovano. Sa ovim poslom krenuli su prije godinu i po i zadovoljni su kako sve ide za sada, a imaju i svoje stalne mušterije. Takođe sarađuju i sa Hercegovačkom kućom. 

Proizvode, kaže, sapune za sve tipove kože - suvu, problematičnu, za onu sa ožiljcima, sa staračkim pjegama i brojne druge.

"Sapune izrađujemo od prirodnih ulja. To su kokosovo, palmino, ricinusovo. U zavisnosti od namjene, koristimo i eterična od ljekovitog bilja. Recimo imamo i one sa lavandom, ruzmarinom, kamilicom", objašnjava nam Mirjana. Dodaje da proizvode i neutralne dječije sapune sa pčelinjim voskom, a imaju i voćne sa mirisom jabuke, maline, limunske trave, vanile, čokolade, cimeta... Za svakoga se može naći ponešto.

Svako može pronaći nešto za sebe u bogatoj ponudi

Materijal koji im je neophodan za izradu, ranije su nabavljali u Mostaru, a sada u Beogradu. Pored ulja, potrebni su i kalupi. U samom procesu pravljenja najviše vremena treba za sušenje sapuna, objašnjava naša sagovornica.

"Sam proces pripremanja ne traje dugo. Ta jedna mjera ili količina je za nekih sat vremena spremna. To je otprilike desetak sapuna koji se izlivaju u posebne kalupe. Kad smjesa odstoji u njima, oni se vade i potom se suše. Mjesec dana treba sapun poslije izrade da se suši i tek tada je spreman za upotrebu".

Prije nego što se neko upusti u ovu avanturu, potrebno je određeno znanje a Miroslava ga je stekla na posebnom kursu u Beogradu, kaže nam njena majka.

Prirodni proizvodi koji ne štete licu

U bogatoj ponudi izdvojilo se nekoliko posebnih vrsta koji su posebno traženi od strane kupaca.

"Najtraženiji je sapun sa aktivnim ugljem za problematičnu kožu, zatim onaj sa duplim puterom za njegu svih vrsta kože i sapun koji je na bazi svinjske masti sa uljem eukaliptusa", otkriva nam. Objašnjava da je svinjska mast dobra za problematičan tip, osim za bore, bubuljice, upaljene akne, fleke, ožiljke i ostale probleme na licu. Dobra je i za grube laktove, ispucale pete, strije, suvu kožu jer je hidrira i daje joj sjaj. Takođe, sapun sa svinjskom mašću dobar je i za kosu jer joj vraća sjaj, lepršavost i čini je jačom.

Zbog svog oblika, različitih boja, ali i zanimljivog pakovanja, sapuni su i čest izbor za poklone.

Oblici i boje odmah privuku kupce

 "Dosta mušterija ih kupuju za poklone, a tu su presudni boja i oblik. Dječiji sapuni isto tako uvijek prolaze dobro. Za pakovanje sam ja zadužena. U penziji sam, imam vremena pa sam tu da pripomognem", kaže Mirjana Bodiroga.

Prednost ovih proizvoda je, objašnjava, što su prirodni, te kao takvi ne mogu ni na koji način štetiti licu. U potpunosti su bezbjedni jer su prošli i kontrolu kvaliteta.

"Sapune sada prodajemo u tri hercegovačke kuće, ovdje u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ali i kod kuće. Napravimo mjesečno od 100 do 150 komada. Zadovoljni smo kako sve ide", naglašava ova vrijedna žena.

Miroslava namjerava u narednom periodu da se posveti i proizvodnji kozmetičkih preparata a upravo pohađa kurs na kojem će steći znanja za proizvodnju krema i tonika za lice.


Tagovi

Prirodna kozmetika "Julija" Gazdinstvo Bodiroga Prirodni sapuni Mirjana Bodiroga Prirodna ulja Eterična ulja Kozmetički preparati


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.