Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska hranjiva
  • 08.11.2020. 13:30

Preduslov organskih proizvoda u stočarstvu - ispaša

Ishrana goveda na paši je i najprirodniji način njihovog držanja čime se obezbjeđuje osnovni princip organske poljoprivrede - kruženje materije u agrosistemu.

Foto: Depositphotos/joyfull
  • 98
  • 118
  • 0

Planinska područja predstavljaju idealnu sredinu za organsku proizvodnju. Nadaleko čuveni kajmak, pršuta, sudžuk, stelja i drugi proizvodi, ukoliko bi se proizvodili u uslovima organske poljoprivrede i te kako bi pomogli budžetima individualnih poljoprivrednih proizvođača, pogotovo u uslovima sve veće potražnje za zdravom hranom kako u našoj zemlji tako i u svijetu.

Finalni organski proizvodi u stočarstvu prvenstveno zavise od načina ishrane domaćih životinja, navodi savjetodavac, stručnjak za stočarstvo, Safet Vesnić.

Kruženje materije u agrosistemu

Ishrana biljojeda u ekološkoj stočarskoj proizvodnji, u najvećoj mogućoj mjeri treba se zasnivati na ispaši, u zavisnosti od raspoloživosti pašnjaka u različito doba godine. Ishrana goveda na paši je takođe i najprirodniji način njihovog držanja čime se obezbjeđuje osnovni princip organskog uzgoja - kruženje materije u agrosistemu.

Pored gore navedenog, ispaša je i najjeftiniji način ishrane uz brojne pogodnosti kao što su sinteza vitamina D u koži, skladniji razvoj kostura i mišića, bolja plodnost, đubrenje travnjaka fecusom i urinom.

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitet trave?

Podsjetimo, kada se ona dopušta, životinje će prvo da pasu najsitnije travke i tako će ostaviti neke dijelove pašnjaka obraslim. U ovom slučaju, preporučuje se rotacijska ispaša na pregone. Ovakav sistem gazdovanja podstiče rast trave i može poremetiti ciklus korova.

Kvalitet hrane mora dominirati nad kvantitetom

U organskoj proizvodnji najmanje 50 odsto hrane za životinje treba da potiče sa sopstvene proizvodne jedinice ili sa drugih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave eko uzgojem i koja su iz istog regiona, uz obavezno evidentiranje podataka i čuvanja dokumentacije o nabavljenoj hrani za životinje.

Osnovno pravilo u proizvodnji kabastih organskih hraniva je da njihov kvalitet mora dominirati nad kvantitetom. U cilju što veće proizvodnje mlijeka, krave moraju dobijati i koncentrovani dio obroka. Osnovu koncentrata čini kukuruz, koji bi trebalo biti iz organske proizvodnje. Zrno ove žitarice je najjeftiniji izvor energije dok se proteini obezbjeđuju upotrebom zrna leguminoza i uljarica (soje, suncokreta, lana, pamuka, bundeve i drugo).

Šta je važno u pravljenju kvalitetne silaže?

Značajno hranjivo za ishranu goveda u organskoj proizvodnji jeste silaža. Može se spremati od različitih materijala kao što su kukuruz, lucerka, trave i travno-leguminozne smješe, navodi ovaj stručnjak.


Tagovi

Organska proizvodnja Ispaša goveda Stočarstvo Ishrana goveda Agrosistem


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]