Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 07.02.2021. 16:00

Postulati organske proizvodnje u ratarenju

To je sistem ekološkog upravljanja biljnom proizvodnjom koji čuva i unapređuje biodiverzizetet, prirodno kruženje materija i biološku aktivnost zemljišta.

Foto: Bigstock/Silentgos
  • 156
  • 174
  • 0

Pod pojmom organska poljoprivreda najčešće se podrazumeva način gajenja biljaka, pri kojem se ne koriste sintetička mineralna đubriva i pesticidi. Međutim, ona je i mnogo više od toga, smatra stručnjak za ratarstvo Poljoprivredne stručne službe Požarevac Danijela Ilić.

To je sistem ekološkog upravljanja biljnom proizvodnjom koji čuva i unapređuje biodiverzizetet, prirodno kruženje materija i biološku aktivnost zemljišta.

Dugoročno održavanje plodnosti zemljišta

Pošto se sintetički pesticidi i mineralna đubriva izostavljaju iz upotrebe u organskoj proizvodnji, od primarne važnosti je dugoročno održavanje plodnosti zemljišta, primenom, pre svega, integralnih i preventivnih mera, kao što je plodored, korišćenje međuuseva, pokrovnih useva, organskih đubriva i slično. Uvođenjem organskih gazdinstava - doprinosi se očuvanju prirode i unapređenju zaštite životne sredine.

Konvencionalni sistemi ratarenja odlikuju se primenom intenzivnih agrotehničkih mera, koje mogu da utiču na degradaciju zemljišta, smanjenju sadržaja humusa u njemu i dugotrajno osiromašenje u proizvodnom, ekonomskom i ekološkom smislu.

Sistemi koji teže ka održivoj poljoprivredi radi racionalnijeg pristupa prirodnim resursima oslanjaju se na redukovane sisteme obrade zemljišta, pretežno konzervacijskog karaktera; na integralnom pristupu đubrenju i ishrani biljaka; te integralnom pristupu u zaštiti bilja i davanju mnogo većeg značaja plodoredu i njegovoj fitosanitarnoj ulozi, ističe Ilićeva.

Plodored: Smena useva, pravilna obrada zemljišta i ekonomski benefiti

Kako smo ranije pisali, gajenjem jedne ili sličnih žitarica duži niz godina na istoj njivi dolazi do nakupljanja prouzrokovača bolesti, štetočina i specifičnih korova što svake sezone sve više smanjuje prinos i to je posebno izraženo kod vrsti koje nikako ne trpe monokulturu, poput suncokreta, šećerne repe, lucerke, ječma, paprike i lubenice. 

Đubriva isključivo ona organska

Izmenjeni sistem đubrenja, uz održavanje nivoa organske materije; promena formulacija mineralnih đubriva i njihovo lokalizovano i blagovremeno unošenje, zaštita bilja uz značajno smanjenu ili potpuno isključenu upotrebu pesticida i primena integralnih mera borbe i bioloških preparata - samo su neke od specifičnih mera u ratarenju.

U organskoj proizvodnji kao delu održivog razvoja nema primene sintetičkih mineralnih đubriva i pesticida za sisteme održivog ratarenja. Posebno značajna je povećana uloga plodoreda; veća pažnja se posvećuje i učešću travno-leguminoznih smeša; združivanju useva, gajenju međusezonskih i pokrovnih useva, kao i izboru otpornijih sorata i hibrida, adaptiranih na uslove nižih, racionalnijih ulaganja.

Za đubrenje se koriste isključivo organska đubriva: stajnjak, različite vrste komposta, zelenišno đubrivo, biološki azot poreklom iz simbiozne i nesimbiozne azotofiksacije, ali i prirodna mineralna đubriva. Od mera nege sprovode se mehaničke (okopavanje, kultiviranje, drljanje) i biološke, naročito u zaštiti od korova, bolesti i štetočina.

Organska proizvodnja stavlja u prvi plan zdravlje ljudi i zaštitu prirode, uključujući i zemljište, pa samim tim podrazumeva veći nivo poznavanja biologije i zahteva svake gajene vrste, napominje požarevački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ratarenje Organska proizvodnja Plodored Danijela Ilić Otporne sorte Biološki preparati


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.