Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Husići iz Bihaća
  • 19.09.2017. 09:00

Porodica Husić uspješno se posvetila ljekovitom bilju

Porodica Husić iz Bihaća se bavi uzgajanjem, sakupljanjem i preradom ljekovitog bilja.

Foto: Ranka Vojnović i Herbalist
  • 1.925
  • 206
  • 0

Ljekovito bilje "Herbalist" iz Bihaća, u Segetima, je porodični posao koji je Ervin Husić pokrenuo prije dvije godine nastavljajući dugogodišnju porodičnu tradiciju svoje supruge. Zajedno sa suprugom se posvetio uzgajanju, sakupljanju i preradi ljekovitog bilja.

Ljekovito bilje kao šansa

"Prije nego što sam se odlučio za ovaj životni poziv trebalo je naučiti mnogo o uzgajanju, berbi i preradi ljekovitog bilja. Osim poznavanja same biljke, šta liječi i odabira pravog trenutka berbe neophodno je poznavati okolinu u kojoj biljke rastu, klimu, zemljište na kojem biljke uzgajamo, lokacije gdje beremo biljke. Samo ljubav prema ovom poslu i maksimalna posvećenost daće rezultate", kaže Ervin.

Ova mlada porodica na vlastitim površinama uzgaja na prirodan način bez upotrebe hemijskih sredstava razne vrste ljekovitog bilja. Najviše uzgajaju neven. Osim uzgajanja ljekovitog bilja, bave se i sakupljanjem samoniklog ljekovitog bilja na čistim područjima Bihaća, Petrovca i Ripča. U sezoni berbe im pomaže i Ervinova sestra kako bi stigli ubrati, osušiti i preraditi ubrano bilje.

Sertifikovani i provjereni proizvodi

Porodica Husić ništa nije prepustila slučaju, veliku pažnju posvećuju kvalitetu ubranog bilja. Biljke sakupljaju ručno što osigurava da samo najbolji dijelovi biljke postaju sirovine za sušenje i dalju preradu.

Svi proizvodi "Herbalista" su sertifikovani i provjereni. Zahvaljući posvećenom radu i kvalitetu njihovi čajevi i proizvodi od ljekovitog bilja imaju sve veću potražnju. Proizvode pojedinačne i miješane čajeve, sirupe, tinkture, kreme, meleme. Od pojedinačnih čajeva u njihovoj ponudi se izdvajaju čajevi od koprive, kantariona, macine trave, mente, vrbovice, kadulje i drugih biljaka.

Samo ljubav prema ovom poslu i maksimalna posvećenost daće rezultate.

Čajne mješavine su pripremili sa mnogo znanja, rada i pažnje. Postali su poznati po čajnim mješavinama kao što su: čaj za bubrege i mokraćne kanale, čaj protiv bronhitisa i astme, čaj kod problema sa gastritisom, za regulaciju kiseline i problema sa probavom, čaj za regulaciju šećera u krvi i krvnog pritiska.

"Bilje za naše čajeve pažljivo odabiremo, sušimo i pakujemo, jer sve ima uticaj na dužinu čuvanja čaja kao i na njegov kvalitet, miris i okus. Osušene biljke su veoma osjetljive, lako upijaju vlagu, reaguju na svjetlost, promjenu toplote i zbog toga veliku pažnju posvećujemo pravilnom sušenju, skladištenju i pakovanju čaja", kaže Ervin.

Osim čajeva pripremaju sirupe, kreme, meleme, ulja i tinkture po isprobanoj recepturi. Pored ljekovitih proizvoda od bilja pripremaju proizvode za njegovanje lica, kože i kose.

Prisutni na brojnim sajmovima

Do sada su izlagali na mnogobrojnim sajmovima i manifestacijama. Izlagali su u Bihaću, Sarajevu, Banja Luci, Novom Gradu, Gradišci, Cazinu, Ključu, Gradačcu, Brčkom, Zenici i drugim gradovima, a svoje proizvode plasiraju preko vlastite Facebook stranice i u saradnji sa prodavnicama zdrave hrane.

Suša umanjila prinose

Od Ervina doznajemo da je za uzgajivače i berače ljekovitog bilja u Bosni i Hercegovini ova godina bila veliki izazov. Velika vrućina i suša su otežali uzgajanje, ali i smanjili količinu ubranog bilja. Najviše su pogođeni majčina dušica i kantarion čije su količine prepolovljenje.

Foto: Ranka Vojnović i Herbalist


Fotoprilog


Tagovi

Herbalist Ljekovito bilje Bihać Čaj Čajne mješavine Tinkture Melemi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁