Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost zemljišta
  • 13.09.2021. 10:00

Popravite plodnost zemljišta u plasteniku plodoredom, setvom mahunarki i žita

Plastenička poizvodnja povrća je intenzivna i iscrpljuje zemljište. Čitav je niz aktivnosti kojima možemo da održimo i poboljšamo kvalitet zemljišta u zaštićenom prostoru.

Foto: Depositphotos/Aghavni
  • 270
  • 19
  • 0

Plastenička proizvodnja povrća je veoma intenzivna. Unutar objekta biljke su zaštićene od niske temperature, mraza i padavina i produžava se sezona gajenja useva. Plastenici sa sistemom za grejanje obezbeđuju uslove za uzgoj kultura tokom cele godine. U toku sezone smenjuju se i različite vrste povrća koje uzgajamo.

Zemljište unutar njega zbog toga trpi. Iscrpljuje se, smanjuje se sadržaj hranljivih materija, pogoršavaju mu se kvalitet i karakteristike, a takođe nakupljaju se štetočine i prouzrokovači oboljenja. Da bi zemljište ostalo plodno potrebno je da se brinemo o njemu kako bi održalo svoje osobine i sadržaj hraniva u toku niza godina.

U cilju održavanja plodnosti, neophodno je posvetiti pažnju prostoru oko objekta, koji bi trebalo da se održava i da bude čist. Nije preporučljivo oko plastenika da ostavljamo otpad, bilo kakav materijal (daske, vreće i slično). Okolni korov obavezno pokositi.

Lična higijena na prvom mestu

Kada se radi unutra, mora da se vodi računa o ličnoj higijeni. Pre ulaska u objekat, operu se ruke. Odeća treba da je čista. Veoma često možemo sa prljavim rukama ili odećom biti prenosioci prouzrokovača biljnih bolesti. Unutra ne treba da pušimo duvan jer on može biti izvor mnogih virusnih oboljenja.

Alat i oprema koji se upotrebljavaju u zaštićenom prostoru, neophodno je održavati i dezinfikovati, posebno kada ga ne koristimo samo u plasteniku. Vršiti i redovnu dezinfekciju armature konstrukcije.

Priprema plastenika: Obavezno je malčiranje i kombinovana sadnja

Jedan od načina čuvanja plodnosti zemljišta u objektima je i poštovanje plodoreda. Pravilnom smenom useva, osim što čuvamo plodnost, sprečavamo nagomilavanje štetočina i prouzokovača oboljenja, smanjuje se zakorovljenost, reguliše iznošenje korisnih materija i olakšava đubenje.

U toku rasta i razvoja biljaka potrebno im je obezbediti dovoljno pristupačnih elemenata. To možemo uraditi njihovim dodavanjem u osnovnoj obradi, predsetvenoj pripremi i u toku vegetacije. Količine i vrste hraniva treba prilagoditi rezultatima kontrole plodnosti zemljišta i potrebama useva.

Siderati popravljaju plodnost

Setvom siderata obogaćujemo zemljište hranljivim materijama (posebno azotom i organskim materijama). Takođe, sprečava se rast korova i poboljšava mu se struktura. Pažljivo odabranom vrstom zelenišnog đubriva i terminom setve, može se smanjiti količina prouzokovača oboljenja i brojnost štetočina. Najčešće se u te svrhe seju mahunarke i žitarice. Optimalan izbor za navedenu vrstu hraniva kada uzgajamo paradajz su raž, lucerka, facelija, mahunarke, lupina, gorušica.

Zelena masa se kosi i zaorava u zemljište najmanje tri sedmice pre setve, odnosno sadnje povrtne kulture.

Zamena zemljišta je najsigurniji način, ali i dosta skup kada je u pitanju održavanje plodnosti. Osim toga, zahteva posedovanje mehanizacije kojom bi se odradio taj zahtevan posao.

Mogu pomoći i korisni mikroorganizmi

Zahvaljujući korisnim organizmima iz mikrobioloških preparata poboljšava se zemljišna struktura, brže se razlažu biljni ostaci, smanjuje se zastupljenost štetnih mikroorganizama koji izazivaju bolesti na gajenim biljkama. Upotrebom navedenih sredstava poboljšaće se imunitet povrtnih vrsta.

Za unapređenje plodnosti tla u plasteniku može se dodati i kompost koji će ubrzati razlaganje organske materije u zemljištu, a koren će lakše da usvaja hranljive elemente.


Tagovi

Plastenička proizvodnja Plodnost zemljišta Kontrola plodnosti Setva siderata Zelenišno đubrenje Plodored Mikrobiološki preparati


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!