Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompost od gljiva
  • 04.10.2017. 07:00

Pođubrite zemlju kompostom od gljiva

Kompost od gljiva sastoji se od mješavine slame, đubriva životinjskog porijekla i ostataka gljiva nakon berbe.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.561
  • 57
  • 0

U organskoj proizvodnji sve je popularniji kompost od gljiva, odnosno kompost od mješavine slame, đubriva životinjskog porijekla (najčešće konjskog, kravljeg ili kokošjeg) i ostataka gljiva nakon berbe. Radi se zapravo o potrošenom supsratu na kojemu rastu gljive.

U usporedbi s drugim đubrivima, ovaj kompost ne sadrži puno hranjivih tvari. Većina dušika je u organskom obliku i polako se otpušta u zemlju. Ostale hranjive tvari su fosfor, kalij, kalcij i magnezij. No, ipak obogaćuje i rahli zemlju.

Ne morate brinuti da će vam nakon ovakvog komposta rasti korov u bašči jer toplina iz procesa kompostiranja ubija sve sjemenke korova koje mogu pasti iz sijena ili slame.

Dobar kompost mora imati "zemljani" miris, ne smije emitirati mirise na sumpor ili trula jaja ili bilo kakve neobične mirise.

Pogoduje uzgoju kupusnjača

Kao i drugi komposti, i ovaj odlično drži vlagu u zemlji. Ovaj kompost sadrži kredu pa povećava alkalizaciju tla što ga čini savršenim za kisela, teška i glinasta tla, siromašnim organskim tvarima. Također, pogodovat će uzgoju kupusa, brokule, karfiola, kelerabe, prokulice i kelja.

Ne bi ga trebalo koristiti kod uzgajanja cvijeća kao što su rododendroni, azaleje i kamelije.

Oprezno s količinom

Naravno, ono na što morate paziti je količina koju koristite jer zbog više sadržaja soli, previše ovog komposta može uništiti biljku pri klijanju. Za 100 m2 potrebno vam je oko 2 kubika komposta, odnosno i više ako je zemlja slabija. Raširite ju ravnomjerno po zemlji i prekopajte.

Svježi kompost se može rasuti po zemlji odmah te ga ukopati ili se može ostaviti da se od nje nakon nekoliko mjeseci napravi humusna zemlja te ju onda koristiti kod sijanja i sadnje.

Raspitajte se kod gljivara

Također, raspitajte se o načinu proizvodnje gljiva, koliko i koja kemijska sredstava gljivar koristi.

Gdje ga nabaviti? Razmislite, tko uzgaja gljive u vašem kraju te se obratite uzgajivačima. Cijena ovakve zemlje kreće se oko 6 KM za kubik.

Zanimljivo je da, ako ostavite kompostnu hrpicu negdje u ćošku bašče te bude dovoljno toplote i vlage, mogli biste imati i berbu gljiva barem jednom mjesečno.


Tagovi

Kompost od gljiva Kompost Kako koristiti kompost od gljiva Gdje nabaviti kompost od gljiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.