Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primena stajnjaka
  • 10.01.2022. 07:30

Ovčiji stajnjak najbogatiji hranljivim materijama - kako ga primeniti?

U toku godine se od jedne ovce s jagnjetom može dobiti do 1.000 kg stajnjaka koji sadrži 300 kg organske materije, 8,5 azota, 2,5 fosfora, tri kalcijuma i 6,7 kalijuma.

Foto: Depositphoto/ristso40
  • 4.349
  • 229
  • 0

Ovčiji stajnjak ima veliku ulogu u očuvanju plodnosti zemljišta. Kvalitetniji je od stajnjaka drugih domaćih životinja jer ima manje vode, visok sadržaj ukupnog azota, organske materije i raznih minerala, posebno kalijuma. Smatra se da je najbogatiji hranjivim materijama, a posebno je odličan od životinja na paši.

U toku godine se od jedne ovce s jagnjetom može dobiti do 1.000 kg stajnjaka koji sadrži 300 kg organske materije, 8,5 kg azota, 2,5 fosfora, tri kalcijuma i 6,7 kalijuma.

Ovo đubrivo odgovara žitaricama, krmnim biljkama, mahunarkama, breskvi, trešnji, kajsiji, a od povrća najbolje je za paradajz, krompir, cveklu, luk.

Ne koristi se direktno u usevima. Količina ne treba da prelazi 170kg/ha ili tri do maksimalno pet kg/m2. Ne preporučuje se često unošenje u zemljište. Dovoljno je jednom u četiri godine. Svež se primenjuje posle procesa fermetacije ili zrenja koji traje najmanje tri meseca. Posle toga je pogodan da se koristi pre setve i to najmanje 15 dana ranije.

Tri načina prerade

Kako bi ga koristili, potrebno ga je prvo preraditi. To možemo uraditi na tri načina: prirodnim "zrenjem", kompostiranjem i vermikulacijom.

Prirodno zrenje 

Potrebno ga je skladišti u gomilama kojima se postepeno povećava visina. Takav način skladištenja umanjuje gubitak korisnih materija. Gomile se prekrivaju ceradom. Prevrće se jednom do dva puta godišnje. Ukoliko ga nećemo prevrtati, zrenje će trajati duže. Ako je suv i sa mnogo slame, treba ga navlažiti vodom oko 10l/m2 svake sedmice. Ako je isušen, ubrzano gubi azot.

Od jedne ovce s jagnjetom može dobiti do 1.000 kg stajnjaka (Depositphoto/baronb)

Sam proces je pod uticajem spoljne temperature i traje od tri do pet godina. Proces je jednostavan i ne zahteva velika ulaganja i rad. Glavni nedostatak je veliki gubitak azota, a u dobijenom đubriva ostaju seme korova, štetočine i neki prouzrokovači oboljenja.

Kompostiranje

Za kompostiranje se stajnjak i druga organska materija izmešaju i smeštaju u izolovanu jamu ili se gomila najlonskim folijama izoluje sa donje strane i prekrije. Kako bi se proces kompostiranja ubrzao, možemo kompostnu gomilu tretirati s bakterijskim preparatima. Unutar gomile, temperatura može da dostigne 70ºC pri čemu se uništavaju opasni organizmi. Razlaganje traje od tri do osam meseci i zavisi od spoljne temperature, bakterijskog preparata i drugih faktora.

Vermikulacija

Za dobijanje humusa uz pomoć kalifornijskih glista koristi se zreli stajnjak. Treba da je star najmanje tri meseca. Tri su glavna faktora koja utiču na celi proces: temperatura u leglu, vlažnost i pH vrednost. Temperatura u unutrašnjosti gomile ne sme da prelazi 25ºC.

Ovako dobijeni humus se koristi za poboljšanje osiromašenog zemljišta organskim materijama, poboljšava njegovu strukturu, deluje pozitivno na rast i razvoj uzgajanih biljaka, uvećava prinos.

Zamor zemljišta: Koji su znakovi i kako ga sprečiti?

Možemo ga koristiti za malčiranje i pripremu supstrata za setvu i uzgajanje rasada povrća, cveća i drugog bilja.

Priprema tečnog đubriva

Za pripremu ovog đubriva u kantu se stavi jedan kilogram ovčijeg zrelog stajnjaka i tri do pet litara vode. Rastvor reaguje s metalom i zato je bolje upotrebiti plastičnu kantu. Sve se dobro izmeša i ostavi tri do deset sedmica u zavisnosti od spoljne temperature. Najbolje je postaviti na sunčano mesto kako bi ubrzali proces fermentacije. Mogu se dodati i bakterijski preparati koji će poboljšati ovaj proces.

Fermentisani rastvor se razređuje vodom prema potrebi. Na jedan litar dodaje se od pet do 200 l vode u zavisnosti od namene. Dodaje se 100 l vode kada želimo da zalivati biljke, a 200l za folijarno tretiranje. Između 100 i 150l vode dodaje se kada zalivaju voćke. Kada se radi tretiranje biljaka, razređuje se sa više vode kako ne bi došlo do njihovog "spaljivanja".


Tagovi

Ovčiji stajnjak Kompostiranje Stajnjak Prirodno đubrivo Tečno đubrivo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!