Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje žohara
  • 27.09.2020. 09:30

Otjerajte žohare niskim temperaturama, mentom i pelinom

Optimalni uslovi za život i razmnožavanje ovih štetočina su toplota, dostupna hrana i vlaga. Vode porijeklo iz toplih područja i zbog toga hladnoća uništava sve njihove razvojne forme.

Foto: Depositphotos/keeperofthezoo
  • 164
  • 14
  • 0

Zima je period kada više boravimo u svojim kućama i stanovima i tada ćemo više i primjetiti prisustvo žohara, bubašvaba ili bubarusa. Ovi prilagodljivi insekti mogu naseliti svaki objekat, a kako jaja polažu u teško dostupnim mjestima, mogu izazvati mnoge probleme.

Stan ili kuća ne moraju biti naseljeni bubašvabama, ali oni mogu dolaziti sa nekog mjesta gdje imaju povoljne uslove za život i razmnožavanje. Mračni, topli i vlažni podrumi i ostave idealno su mjesto za njih.

Brzo se razmnožavaju

Suzbijanje ovih štetnih insekata nije lako i jednostavno jer veoma brzo dolazi do njihove prekobrojnosti. Može se desiti da hemijskim tretiranjem prostora oni nestanu, ali se veoma brzo pojave i cijela priča se ponavlja. Razlog tome je što možete uništiti sve odrasle jedinke, ali ne i jaja koja polažu na skrivena mjesta. Iz tih jaja se razvija nova generacija i najezda nepoželjnih sustanara.

Štetni insekti uskladištenih žitarica i kukuruza - preventiva najbolja mjera

Ne postoji čarobni štapić koji će riješiti ovaj problem. To je dugotrajan proces koji obuhvata razne aktivnosti, ali ako živite u zgradi nikada ih se nećete riješiti bez zajedničke aktivnosti svih stanara. Za njih je idealno da u kuhinji ima hrane koja im je dostupna, da kanta za smeće nema poklopac i da imaju dostupnu vodu. Ukoliko je to slučaj, uvijek će biti prisutni.

U borbi protiv ovih štetočina važno je da se zatvore sve pukotine u zidovima. Na ventilacione otvore treba postaviti sitnu mrežu koja će spriječiti njihov ulazak u prostorije gdje se boravi ili u skladište. Prije svega treba održavati higijenu. Kupite kantu za smeće sa poklopcem.

Hladnoća im je neprijatelj

Žohari vode porijeklo iz toplih područja i nema ih u objektima bez grijanja. Izlaganje niskim temperaturama je najjeftiniji i najjednostavniji način njihovog suzbijanja. Temperatura u zatovrenom treba da je deset sati ispod nule, najbolje da je ispod -5°C jer niske temperature uništavaju sve forme insekta, čak i položena jaja.

Biljke repelenti

Mnoge biljke imaju mirise koje oni ne podnose, ali će biljke djelovati samo kada je čisto i gdje nema hrane i vode koji su dostupni bubašvabama. Mirus citrusa ih odbija. Možete iskoristiti kore narandže ili limuna. Najbolje da ih postavite u blizini sudopera, na površinu kuhinjskih elemenata, pored kante za smeće. Ulje eukaliptusa je još jedna aroma koju ne podnose.

10 prirodnih načina za borbu protiv rovca

Menta, pelin, geranijum, buhač su takođe na ovom spisku. Tamo gdje rastu ove vrste, njih ili nema ili ih je mnogo manje.

Napravite zamku

Za pripremu zamke potrebna je tegla ili pola plastične boce. Na dno stavite med, malo mesa, rastopljeni šećer ili pivo, a unutrašnje zidove namažite uljem, vazelinom, masnom kremom ili mašću.

Važno je da unutrašnjost tegle bude klizava jer kad jednom štetočina upadne, neće moći izaći napolje. Na spoljnoj strani namjestite nešto po čemu će se moći lako popeti. Za to vam može poslužiti stari peškir ili papir.


Tagovi

Prisustvo žohara Suzbijanje žohara Štetni insekti Niske temperature Hemijsko tretiranje Izvor hrane Priprema zamke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞