Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začin kao fungicid
  • 11.05.2020. 11:30

Otjerajte mrave i zaštitite rasad pomoću cimeta

Cimet može da se koristi i u bašti. Kao prirodni fungicid, insekticid ili kao zamjena za hormon za brže ukorjenjavanje.

Foto: Depositphotos/sweemingyoung
  • 10.798
  • 1.417
  • 0

Mnogobrojni začini koje koristimo u kuhinji mogu se upotrebljavati i u bašti kao prirodni fungicidi, insekticidi ili repelenti. Jedan od njih je i cimet. Njega možemo primjenjivati na različite načine. Pored toga, veoma je jeftin i lako se rukuje sa njim.

Mravima otežava komunikaciju

Moje prvo iskustvo sa cimetom u bašti je njegova primjena kao repelenta u borbi sa mravima. Oni ne vole jak miris ove biljke, a jednostavno ga i upotrebljavamo. Prah pospemo ili još bolje napravimo liniju od cimeta. Mravi izbjegavaju da pređu preko ove linije jer zrnca cimeta ostaju na njima. Miris im smeta i otežava komunikaciju sa drugim mravima. Ovaj začin neće ih ubiti, ali ukoliko ste uporni, oni će potražiti drugo mjesto koje nema miris po cimetu.

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim pripravcima

Repelent za životinje

Osim mrava, takođe ni mnoge životinje ne vole miris cimeta. Zečevi, vjeverice pa čak krtice i voluharice ne vole njegov miris i smeta im prah. Ovaj začin nadražuje oči, sluzokožu nosa i usta. Neće otrovno djelovati na životinje, ali ima iritirajuće dejstvo zbog čega se nerado zadržavaju na mjestu gdje je on posut.

Sprječiće propadanje rasada

Proizvodnja rasada je uvijek rizična zbog velikog broja gljivica i drugih prouzrokovača oboljenja koji napadaju sjeme u fazi klijanja i nicanja, kao i mlade biljčice. Cimet ima antifungalno djelovanje, odnosno sprječava razvoj gljivica. Osim što može spriječiti propadanje sjemena i rasada, takođe će spriječiti razvoj gljivica i zelenih algi na površini supstrata kada uzgajamo rasad ili cvijeće.

Napravite sami prirodni fungicid od kamilice

Drugo djelovanje njegovog praha je što dobro upija vlagu i tu osobinu možemo iskoristiti ukoliko želimo brzo smanjiti vlažnost površinskog sloja supstrata. Na taj način spriječićemo truljenje sjemena i mladih biljaka, usljed suvišne vlage.

Pomaže kod ukorjenjavanja

Ukoliko nemate hormon za ukorjenjavanje reznica, a želite da ih posadite, iskoristite cimet. Dovoljno je da reznicu ostavite da joj se površinski sloj prosuši. Prije sadnje, stavimo je u prah cimeta tako da se prekrije zasječeno mjesto i spremna je za sadnju.


Tagovi

Upotreba cimeta Linija od cimeta Repelent za mrave Prirodni fungicid Iritirajuće dejstvo Antifungalno djelovanje Smanjuje vlažnost Površinski sloj supstrata Hormon ukorjenjavanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁