Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 22.07.2021. 10:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Prnjavor, Velika Ilova

Organsko u Prnjavoru: Farma Jokić sertificira i stočarsku proizvodnju te preradu žitarica

U Velikoj Ilovi kod Prnjavora, na farmi "Jokić" održana je prva manifestacija "Dan organske proizvodnje Srpske". Broj ove vrste poljoprivrednika je udvostručen i sve više raste.

Foto: Bojan Kecman/Depositphotos/viki2win
  • 592
  • 91
  • 0

Prve korake u vezi sa organskom proizvodnjom i sertifikacijom, farma "Jokić" preduzela je 2000. godine. Ove, 2021., krenuli su i u sertifikaciju stočarske te prerade žitarica u brašno. Naime, na 70 hektara uzgajaju kukuruz, soju, pšenicu i speltu.

Kad smo počeli da se bavimo organskom proizvodnjom mnogi su nas osporavali. Ipak, imali smo svoj pravac i nismo se pokajali", priča Zlatko Jokić, domaćin manifestacije "Dan organske poljoprivrede", prve takve u Prnjavoru, a koja je u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održana jučer, 21. jula. 

Jokićevi danas obrađuju 70 hektara, od čega je 46 ha u sustavu organske. "Imamo i ukupno 120 grla od kojih je 50 u muži. Godišne proizvedemo više od 500.000 litara mlijeka."

Zlatko Jokić proveo je posjetioce kroz farmu

Tri generacije ove porodice prisutne su na imanju koje je jedno od najvećih u opštini Prnjavor. Načelnik opštine, Darko Tomaš, istakao je da je na njihovu području 2.500 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta.

"Obim ove vrste proizvodnje raste iz godine u godinu. Imamo i oko 2.500 poljoprivrednih gazdinstava od kojih su 23 pravna lica. Opština Prnjavor je za više od 500 proizvođača isplatila nešto više od 500.000 maraka podsticaja, dok su oni iz naše opštine, od Ministarstva poljoprivrede, u prošloj godini dobili oko četiri miliona maraka podsticajnih sredstava", naglasio je Tomaš.

Udvostručen broj novih proizvođača 

Da se organska proizvodnja sve više razvija u Republici Srpskoj pokazuje i podatak da je u prošloj godini udvostručen broj novih proizvođača.

Sve je više organskih proizvođača 

"I u ovoj se godini nastavio trend rasta. U proces sertifikacije je ušlo 30 novih proizvođača", otkriva Goran Bursać, pomoćnik ministra za resor pružanja stručnih usluga u poljoprivredi dodajući kako imaju logističku podršku sertifikacione kuće Organic control system iz Subotice te i dalje očekuju rast broja i proizvođača i površina. Kaže kako poljoprivrednici u Srpskoj i dalje mogu da računaju na podršku od 600 KM po hektaru i 50 posto od cijene sertifikata.

Na ovoj je manifestaciji bilo prisutno mnogo zainteresiranih, a podijeljeni su i letci i brošure o tome kako ući u proces sertifikacije, kako prepoznati takve proizvode na tržištu kao i lista dozvoljenih sredstava u ovoj proizvodnji.   


Fotoprilog


Tagovi

Farma Jokić Zlatko Jokić Organic control system Goran Bursać Darko Tomaš Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske Organska proizvodnja Podsticaji


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]