Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 05.10.2016. 08:00

Oktobar - mjesec sjetve i sadnje

Oktobar je mjesec kada mnoge kulture završavaju svoju vegetaciju, ali ovo je i mjesec sjetve i sadnje.

Foto: Pixabay.com/jan_nijman
  • 2.234
  • 275
  • 0

Oktobar je mjesec u kome niske temperature zaustavljaju rast vegetacije, dolazi do opadanja lišća kod drveća i žbunja i do propadanja mnogih vrsta cvijeća i povrća. Pored ovakve slike završetka vegetacije oktobar je mjesec sjetve i sadnje.

U bašti se uklanjaju biljni ostaci povrtnih biljaka. Ostatke biljaka krompira i paradajza ukloniti zasebno od drugih biljaka i nestavljati ih u kompost, jer su ostaci ovih povrtnica prepuni spora plamenjače i predstavljaju izvor zaraze za sledeću godinu. Ukoliko se od biljnih ostataka krompira i paradajza pravi kompost ovaj kompost ne koristiti u bašti ili u blizini bašte zbog sadržaja spora plamenjače.

Radovi u bašti

Ostatke biljaka patlidžana ukloniti sa korijenom i nakon što se prosuše spaliti ih. Razlog ovom postupku je što puževi obožavaju da polažu jaja neposredno uz korijen patlidžana i sljedeće godine imamo invaziju puževa sa mjesta gdje smo odložili biljke patlidžana sa korijenom. Sve ostale biljne ostatke odložiti u kompostište.

Nastaviti njegu o kelju, kelju pupčaru, poriluku, raštici i ostalom povrću koje će prezimiti u bašti. Obrati kupus, karfiol. Vaditi korjenasto povrće kao što su mrkva, pastrnjak, peršun, repa, cikla, rokva. Korijenaste vrste kao što su pastrnjak, mrkva, peršun, celer mogu biti ostavljeni u tlu sve do proljeća.

Jesen je najbolje vrijeme za kupovinu sadnog materijala.

Ovo je mjesec radova u bašti i pripreme za sljedeću sezonu. U zavisnosti od načina održavanja bašte vrši se priprema tla: oranje, malčiranje, pravljenje gredica. Obavlja se sadnja i sjetva zimskog povrća. Nastavlja se sjetva i sadnja presadnica zimskih sorti zelene salate. Sadi se crveni i bijeli luk. Kod sadnje crvenog luka u ovom periodu dobićemo tokom ranog proljeća mladi luk. Kod sadnje bijelog luka čenovi treba da su krupniji jer će dati jače biljke. Obavlja se sjetva zimskog špinata, matovilca. Krajem oktobra i početkom novembra može se u baštama, na malim površinama, sijati mrkva i grašak, ali uspjeh ove sjetve zavisi od vremenskih prilika tokom zime.

U voćnjaku i vinogradu

Vrijeme je berbe kasnih, zimskih sorti voćnih vrsta. Ovo je mjesec zaštite voćnih stabala. Većina štetočina prezimljava u opalom lišću, plodovima ili pod korom drveta. Nakon opadanja lišća vrši se sanitarna rezidba i uklanjanje slomljenih grana, grana na kojima su uočljivi simptomi oboljenja. Uklanjaju se opalo lišće i plodovi iz voćnjaka jer su izvor štetočina i prouzrokovača oboljenja za sledeću godinu. Na deblo postaviti ljepljive trake.

Oktobar je i optimalno vrijeme za sjetvu ječma i pšenice.

Ukoliko se u krošnji primjete gusjeničija gnijezda uklonite ih. Izvršiti đubrenje organskim đubrivima ili đubrivima određene formulacije koje će doprinijeti boljem odrvenjavanju ovogodišnjih prirasta. Nakon opadanja lišća obaviti zimsku zaštitu. Oktobar je vrijeme sadnje voćnih sadnica. Za sadnju je potrebno dobro pripremiti parcelu i saditi kvalitetne, deklarisane sadnice. Jesen je najbolje vrijeme za kupovinu sadnog materijala. U ovom periodu se u rasadnicima nalaze spremne sadnice različitih voćnih vrsta. Mlade sadnice nakon sadnje zaštititi žaštitnom mrežom od zečeva i srna.

U vinogradu je vrijeme berbe, čišćenja vinograda. Sade se nove sadnice u dobro pripremljeno tlo.

Priprema travnjaka za zimu

Travnjak treba pripremiti za zimu. Trava treba da razvije snažno korijenje i da je visine 5 do 8cm kako bi sa uspjehom prezimjela zimu i niske temperature. Ukoliko su u travnjaku prisutna "ćelava mjesta" posljednji je trenutak da se zasije sjeme koje će na proljeće popuniti praznine. Sa travnjaka ukloniti opalo lišće, jer će slojevi lišća zadržati vlagu i izazvati propadanje travnjaka.

U cvijetnjaku

Ukloniti biljne ostatke jednogodišnjih cvijetnica i prikupiti njihovo sjeme. Dane sa lijepim vremenom iskoristiti da se biljke koje prezimljavaju napolju zaštite od niskih temperatura malčiranjem, umotavanjem ili na neki drugi način. Izvaditi lukovice biljaka koje ne mogu prezimiti (dalije, gladiole). Dovršiti sadnju lukovica krokusa, tulipana, visibaba, narcisa, anemona i drugih vrsta. Lukovice saditi u grupama kako bi došla do izražaja sva njihova ljepota u proljeće. Sade se ruže i ukrasni grmovi.

U polju

Oktobar je mjesec velikih radova u ratarskoj proizvodnji. Beru se kasni hibridi kukuruza. Obavlja se oranje i sjetva mnogih žitarica. Ovo je optimalno vrijeme za sjetvu ječma i pšenice. Na parcelama pratiti pojavu miševa i voluharica i vršiti njihovo suzbijanje.

Foto: Pixabay.com/jan_nijman


Tagovi

Oktobar Sjetva Sadnja Radovi u polju


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.