Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 24.09.2021. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Održan prvi Organik fest - sve brži razvoj organske proizvodnje u RS

Problem nedostatka radne snage sigurno će biti sve više izražen u vremenu koje dolazi, a u organskoj proizvodnji ima više posla, u odnosu na onu konvencionalnu.

Foto: Bojan Kecman
  • 218
  • 36
  • 0

Za organsku proizvodnju u Republici Srpskoj poslijednje dvije godine bile su od velikog značaja, a po svemu sudeći, isti trend će biti nastavljen i u narednom periodu. Naime, za vrlo kratko vrijeme oko 40 novih proizvođača uključilo se u proces sertifikacije, a ovaj vid poljoprivrede obuhvata novih 1.000 hektara zemljišta i po 170 grla i košnica. Trenutno 48 proizvođača ima sertifikat.

U tržnom centru "Delta" u Banja Luci, otvoren je prvi sajam organskih proizvoda pod nazivom "Organik fest Srpske". Ova manifestacija će trajati do nedjelje 26. septembra a organizovalo ga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u saradnji sa partnerskim organizacijama. Cilj ovog događaja je promocija certifikovanih bioloških proizvođača.

Problem - nedostatak radne snage

Među sertifikovanim poljoprivrednicima je i opšta poljoprivredna zadruga "Agrofood" iz Konjević polja kod Bratunca koja se među prvima počela baviti uzojem rasada povrća i cvijeća po biološkim principima.

"Proizvodnja nam je na četiri hektara, što na otvorenom polju, što u plastenicima. Tržište postoji, nije nam problem prodaja, samo sve više kuburimo sa radnom snagom", rekla je za Agroklub Emina Salihović, magistar poljoprivrede.  

Potrebno i više rada i truda 

Problem nedostatka radne snage sigurno će biti sve više izražen u vremenu koje dolazi, a u organskoj proizvodnji ima više posla, u odnosu na onu konvencionalnu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sve više podstiče razvoj ekološke poljoprivrede posredstvom podsticaja i za očekivati je da će i u budućnosti biti još više ovih proizvođača.

Je li ovo razvojna šansa regiona ?

Inače, na sajmu učestvuje 30 izlagača, iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije. U RS dvije su ovlaštene sertifikacione kuće za organsku proizvodnju i to "Organic control system" iz Subotice i "Organska kontrola" iz Sarajeva. Sve više se povezuju i proizvođači iz Srpske i Srbije i trenutno se radi na tome da se poljoprivredni proizvodi iz RS priznaju u Srbiji i obrnuto.

Potpisan je i sporazum između Privrednih komora dvije zemlje o saradnji u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije sa posebnim osvrtom na oblast organskog uzgoja, a održan je i okrugli sto na temu: "Organska proizvodnja - razvojna šansa regiona, da ili ne ?".

Takođe će biti održano i nekoliko predavanja o biljnoj i stočarskoj proizvodnji, preradi, kontroli i sertifikaciji u ovom vidu poljoprivredne proizvodnje.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam organskih proizvoda Organik fest Agrofood Organik kontrol sistem Organska kontrola Emina Salihović Organska proizvodnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.