Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 30.09.2019. 18:00

Od zapuštenog imanja do porodičnog brenda

Goran Radoičić je iskrčio korov i podigao malinjak na 60 ari pre tri godine, kada je i registrovao poljoprivredno gazdinstvo. Tri godine posle registracije gazdinstva porodica ima svoj brend.

Foto: Zvezdana Gligorijević/Snežana Antunović
  • 892
  • 141
  • 0

Porodično imanje u selu Orane, roditelji u godinama kada nisu više u mogućnosti da obrađuju zemlju, njive zapuštene, obrasle u korov - bila je slika koju je Goran Radoičić iz Lebana godinama gledao.

Odluka da se upusti u podizanje malinjaka bila je sponatana. Goran je rešio da iskrči korov i podigne malinjak na 60 ari pre tri godine, da bi 2016. godine registrovao poljoprivredno gazdinstvo. Selo Orane je na oko 500 metara nadmorske visine što je idealno za proizvodnju maline.

"Održavati gazdinstvo na selu iziskuje novac i kako bismo pokrili te troškove računali smo da podizanje malinjaka može da pokrije iste," priča Goran.

Milanka Marković: Prerada voća i povrća donosi zaradu

Mini-hladnjača do šest tona i proširivanje palete proizvoda

Varijabilna otkupna cena maline je bila polazna tačka da se odluče i sagrade mini-hladnjaču kapaciteta do šest tona. Hladnjaču koriste za svoje potrebe kako bi malinu sorte vilamet prodali u smrznutom stanju po većoj ceni.

"Međutim 2017. godine cena smrznute maline na svetskom tržištu bila je vrlo niska i tada porodično donosimo odluku da malinu prerađujemo u ekstra džem", kaže Goran.

Tako je neplanirano Goran sa suprugom krenuo da malinu prerađuje u ekstra džem, a sestra Snežana da ih prodaje u Beogradu.

Druge godine proširili su paletu proizvoda i sada u ponudi imaju: ajvar ljuti i blagi, ljute papričice sa belim lukom - jedinstven proizvod na tržištu.

Druge godine proširili su paletu proizvoda i sada u ponudi imaju ajvar (Foto: Snežana Antunović)

Nagrada za kvalitet - vetar u leđa za stvaranje brenda

Početak prerade maline i nastup na sajmu "Etno hrane" i pića u Beogradu, gde su osvojili nagradu za kvalitet, bila je dodatni vetar u leđa, pa su odluku o preradi maline podigli na viši nivo i osmislili su svoj brend "Domaće baš baš".

Ljubav brata i sestre pretočena u posao gde svako radi svoj posao i svi su srećni i zadovoljni, je prelepo videti danas. Setra Snežana koja živi u Beogradu obavlja poslove vezane za marketing i prodaju svega što vredne ruke Gorana i supruge Gordane proizvedu. Polako i sigurno svoj brend "Domaće baš baš" reklamiraju, prodaju, a najbolja reklama je, kako kažu - zadovoljna mušterija koja kupuje i preporučuje džem od malina svojim prijateljima i rodbini. 

Združenim snagama brat i sestra polako ali sigurno šire svoje tržište i svoje proizvode za sada prodaju u: Leskovcu, Beogradu i Novom Sadu.

Zbog niske cene smrznute maline pada odluka da voće prerađuju u ekstra džem (Foto: Snežana Antunović)

Sertifikat za organsku proizvodnju gazdinstvo očekuje 2020. godine

Problem sa kojim se susreću je manjak radne snage u vreme berbe maline. Do sada nisu koristili podsticajna sredstva niti bilo kakvu pomoć države, sve što su podigli, sagradili i rade je iz sopstvenih sredstava i sa puno ljubavi. Raduju se, što sada, tri godine posle registracije gazdinstva imaju svoj brend, ime kojim se ponose i proizvod koji proizvode punim srcem.

Prinos maline od šest tona po hektaru je u trećoj godini proizvodnje vrlo zadovoljavajući. Parcela je u postupku konverzije, prelaska iz konvencionale u organsku proizvodnju. Sertifikat za organsku proizvodnju gazdinstvo očekuje 2020. godine.

Sorta Vilamet (Willamette) pripada familiji ruža (Rosaceae) i karakteristična je po tome što u prvoj godini daje plodove. Malina Vilamet poreklom je iz Amerike gde se gaji kao vodeća sorta u proizvodnji. Ranija sorta počinje da sazreva juna meseca. Plod maline Vilamet je čvrst, krupan, tamno crven, prijatne arome, odličan za preradu i kuvanje.


Tagovi

Goran Radoičić Lebane Selo Orane Snežana Antunović Ekstra džem malina Ajvar Brend


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.