Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita kopriva
  • 16.05.2020. 09:30

Nezamjenjiva u jačanju imuniteta, ali i protiv biljnih štetočina

Ova biljna vrsta je ljekovita od korjena do vrha. Dobra je za ljude, ali i usjeve. Ako već niste, upoznajte njeno veličanstvo koprivu.

Foto: Gordana Vila
  • 5.876
  • 1.687
  • 0

Korov jeste, ali vjerovatno jedini jestivi i ljekoviti od korjena do vrha. Kopriva je "kraljica korova", a ako mene pitate od nje se pravi najukusnija zeljanica na svijetu. Ako imate sreću da u vašoj okolini možete ubrati čistu koprivu, ujedno imate priliku pripremiti i vrlo ukusan obrok. U narodu je poznatija kao "žara" jer žari svojim listovima pa je najbolje brati u rukavicama i samo vrhove biljke. A onda je operete, obarite u vreloj vodi, procijedite i isjeckate.

Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

Ja ni vodu u kojoj se kuvala nikada ne bacam, već joj dodam mrkvu, peršun, celer i recimo karfiol i napravim domaću verziju supe od povrća koju zovem šumski minestrone, uz malo tjestenine, razumije se. A kada je isjeckate i dodate joj usitnjeni bijeli luk, so i nešto mladog sira - fil za zeljanicu je gotov. Meni je ukusnija od one s špinatom i blitvom, milion puta. Probajte. A ako želite ukusan i zdrav prilog uz glavno jelo, opet obarite koprive, procijedite i izdinstajte ih s bijelim lukom. Dobićete ukusan prilog na vašem meniju, pravo iz prirode.

Rastvor od koprive - odličan za ruže

A ukoliko na svojim sadnicama voća primijetite lisne vaši ili druge štetočine, kopriva je spas. Ne propustite da je uberete dok je još u punoj snazi. Svježe ubrane biljke usitnite i stavite u kantu, a zatim ih potopite u vodi. Ostavite da stoje, što duže to bolje, a nakon toga sve procijedite i dobijenom tečnošću prskajte voće. Dobijeni rastvor nanesite upravo na ona mjesta gdje ste primijetili štetočine. Izuzetno je djelotvoran i poguban za brojne vrste insekata. Ne moram ni napominjati da je riječ o organskom, neškodljivom rastvoru, bez ikakvih hemijskih primjesa. Odličan je i kod zaštite povrća, poput paradajza, ali i ruža.

Potpuno prirodan i efikasan preparat  za zaštitu biljaka 

Bogat izvor željeza

Ova ljekovita biljka je izuzetan izvor željeza. Sjećam se da je jednom prilikom moja majka imala problem s anemijom. Lijekovi nisu davali rezultate, a onda joj je neko rekao da pije čaj od korjena koprive. I probala je. Za svega nekoliko dana, bilo joj je značajno bolje, malaksalost je nestala, a vremenom se u potpunosti vratila na staro. Od tada svakome savjetuje da pije ovaj čaj.

Nerijetko i danas beremo korjen koprive i sušimo ga, iako je zdrav i čaj od nadzemnog dijela biljke. Koristan je i kod urinarnih infekcija, a kod artritisa pomažu biljne obloge. Osim toga, u potpunosti jača imunitet, koji je od prijekog značaja u ovo doba pandemije virusa korona.

Dobra i protiv ćelavosti

Nekada su se, mnogo češće nego danas, u trgovinama mogli vidjeti šamponi od koprive. Nije to bez razloga jer se, recimo u mom kraju, nerijetko savjetovalo ispiranje kose vodom od koprive, čime bi se umanjilo njeno opadanje. Dosta puta se može čuti da ona pomaže i kod muške ćelavosti pa je, možda ako imate taj problem, šampon na bazi ove biljke uvijek najbolji izbor.

Ojačajte imunitet na potpuno zdrav način - pomoću koprive

Naravno, ponekad pomaže i domaća "maska od koprive". Zaista je mnogo razloga da je uberete tako da naredni put samo ne prođete pored ove "kraljice korova". Ona štiti i ljude i biljke.


Tagovi

Čista kopriva Ljekovite vrste Zdrav prilog Rastvor od koprive Organski rastvor Zaštita povrća Izvor željeza Biljne obloge Voda od koprive Štiti biljke


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.