Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Super povrće
  • 12.08.2017. 16:00

Mikropovrće - lako za proizvodnju

Mikropovrće je prepuno korisnih materija, koja pomažu kod izlučivanja otrova iz organizma i u jačanju imuniteta. Uzgoj je veoma jednostavan i može se odvijati čak i na prozorskoj dasci.

Foto: Ivana Jurišić
  • 24.727
  • 306
  • 0

Uzgajanje mikropovrća postaje sve popularnije. To su mladi izdanci povrća, veći od klica i manji od rasada. Visina biljaka u trenutku berbe je od 2,5 cm do 10 cm, u zavisnosti od vrste.

Ovo mlado povrće ima intenzivan ukus, odlikuje se nežnošću, sočnošću i visokim sadržajem korisnih materija. U maloj količini mikropovrća nalazi se mnogo vitamina (posebno vitamina C, E i K), minerala, vlakana, aminokiselina, hlorofila, proteina.

Jednostavan uzgoj

Mikropovrće se uzgaja na veoma jednostavan način i može da se uzgaja i na prozorskoj dasci. Najpodesniji su prozori sa južne strane, koji imaju dovoljno svetlosti, koja je neophodna za dobar rast mikropovrća - do 12 sati dnevnog svetla. Ukoliko su dani kraći, poželjno je da se obezbedi dodatno osvetljenje, kako se biljčice ne bi izduživale, bile podložne bolestima i bile što kvalitetnije.

Kao mikropovrće najčešće se uzgajaju: razne salate, kres salata, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, matovilac, grašak, amarant, luk iz semena, rukola, spanać, cikorija, dragoljub i druge vrste. Najukusnije su kupusnjače, a mikropovrće crvene boje je posebno popularno među kuvarima, koji ga koriste za dekoracije jela.

Od kvaliteta semena zavisi i kvalitet uzgojenog mikropovrća. Seme koje se koristi za uzgajanje mikropovrća trebalo bi da bude iz organskog uzgoja, ali može poslužiti i seme koje nije tretirano hemijskim sredstvima.

Mikropovrće ima od četiri do 40 puta više hraniva od klasičnog povrća i veliki uticaj na izlučivanje otrova (pesticida, teških metala) iz organizma i jačanje imuniteta. Zbog sadržaja korisnih materija i fantastičnog ukusa, sve je traženije u gastronomiji. Može da se uzgaja samo jedna vrsta ili mešavina mikropovrća.

Šta je potrebno za uzgoj mikropovrća?

Za uzgoj nam je potrebna plitka posudica koju napunimo supstratom. Posudice bi trebalo da budu dubine najmanje osam centimetara i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode). Supstrat treba da je odličnog kvaliteta. Najbolje je kupiti supstrat namenjen za uzgajanje rasada na organski način. Debljina sloja supstrata kreće se od 4 cm do 6 cm i zavisi od veličine semena. Pre setve, supstrat je potrebno zaliti vodom.

Setva se obavlja gusto, ali ne pregusto. Posejano seme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posudica se prekriju tankom folijom. Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i uzgoj većine mikropovrća je oko 20ºC. Zalivanje vršiti prskanjem, jer je seme posejano plitko i klasičnim zalivanjem bi seme bilo ili pogurano u stranu zbog nalivanja vode ili bi se sprao tanak sloj supstrata iznad semenke.

Folija ima ulogu da zadrži vlažnost u zoni semenke i osigura bolje nicanje. Čim biljčice počnu nicati, folija se uklanja. Dalja briga se svodi na redovno zalivanje, ali ne preterano, jer ono može da dovede do pojave buđi i propadanja mikropovrća.

Celi ciklus uzgoja mikropovrća traje 10 do 15 dana. Berba se obavlja ručno uz pomoć makaza.

Foto: Ivana Jurišić


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]