Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borove iglice
  • 26.02.2022. 16:30
  • Pčinjski okrug, Surlica, Trgovište

Melemom od borovih iglica izlečila sinu gušeći bronhitis

Divna Stanković iz Surlice po receptu svoje bake pravi melem od borovih iglica.

Foto: Gordana Nastić
  • 2.014
  • 114
  • 1

Selo Surlica u Opštini Trgovište koje se nalazi na preko 1.300 metara nadmorske visine, okruženo stoletnom šumom i predivnim pašnjacima neodoljivo podseća na vazdušnu banju. Izuzetno je bogato biljnim i životinjskim svetom, a to pogotovo znaju malobrojni žitelji ovog živopisnog mesta.

Stečeno znanje iskorišćeno za lečenje člana porodice

Divna Stanković od rođenja živi u ovom selu i poznaje gotovo svaku njegovu stopu. Još kao mala, napasajući stoku, zajedno sa ostalom seoskom decom zalazila je u mnoge njegove skrivene kutke. Međutim, pravu priliku da upozna prirodne blagodeti svog sela dobila je tek kada je baba prvi put sa sobom povela u berbu lekovitog bilja.

"Moja baba je svake godine brala ovo bilje od koga je pravila razne čajeve i meleme za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. Ljudi su to znali i dolazili po pomoć kod nje čak i prilikom teških krvarenja, a koje je ona umela da zasutavi uz pomoć lekovitih trava“, priča Stankovićeva.

Divna Stanković: Želela bih novu staju za tridesetak krava

Iako je za nju u početku berba lekovitog bilja predstavljala samo dobru zabavu kako je odrastala shavatila je da je to znanje od neprocenjive vrednosti i zato se potrudila da bude dobar učenik nesluteći da će jednog dana to znanje koristiti i prilikom lečenja sopstvenog deteta. Učila je kada, kako i na kojim mestima da ga bere, ali i kako da prepozna predeo na kome ono raste.

Učenje je nastavljala i po povratku kući kada je sa babom sušila ubrane lekovite trave, pravila čajeve i meleme. Posebno je uživala kada je njena baba pravila melem od borovih iglica blagodetan za ljude koji imaju problem sa upalom pluća, štitnom žlezdom, a pogotovo kada je u pitanju gušeći bronhitis.

Borove iglice, žuti šećer i med

Ovaj melem nije prestala da pravi čak i kada se udala za momka iz svog sela. Svake godine u maju odlazila je u borovu šumu da sa šišarki ubere borove iglice. Iako je to mukotrpan posao, a ona prepuna drugih obaveza, njoj nikada nije palo na pamet da odustane od pravljenja ovog melema zato što je znala koliko je lekovit.

Sa šišarki uberu se borove iglice kako bi se dobio melem

"Dobitnu kombinaciju ovog melema osim borovih iglica čine još žuti šećer i med. Kada ih sjedinim po receptu moje babe uvek daju željene rezultate, a to je zdravlje."

U njegova moćna lekovita svojstva imala je priliku da se iznova uveri i kada su lekari kod jednog od njenih dvojice sinova dijagnostikovali pomenutu bolest.

"To saznanje je za mene bilo veoma bolno, a pogotovo činjenica da lekovi nisu delovali rezultate kako su doktori očekivali. Zbog toga sam i odlučila da mu svakog jutra pre jela dajem po supenu kašiku melema od borovih iglica. Sada moj sin ima 19 godina i nema problema sa bronhitisom", tvrdi naša sagovornica.

Dobre i za inhalaciju

Borove iglice, su prema rečima naše sagovornice, veoma korisne i za prevenciju i lečenje raznih zdravstvenih tegoba, ali i poboljšanje opšteg stanja čovekovog organizma, jačaju imunitet, regulišu krvni pritisak, a dobre su i za inhalaciju i ispiranje grla. One su veoma bogate i lekovitim eteričnim uljem i koriste se često u prevenciji disajnih organa kao što su kašalj i promuklost. Borove iglice su jedan od retkih narodnih lekova čiju učinkovitost prepoznaje i aktivno koristi službena medicina.

Stankovićeva se sprema da i ove godine obnovi svoje zalihe melemom od borovih iglica zato što je postojeću skoro potrošila. To će kaže rado učiniti zato što zna da njime može mnogo da pomogne ljudima.


Tagovi

Melem od borovih iglica Divna Stanković Bronhitis Prirodni lek Inhalacija Med


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃