Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje "Orhideja"
  • 02.10.2017. 19:00

Ljekovito bilje iz Bihaća stiglo u Dubai i Abu Dabi

Porodica Alibabić iz Bihaća se bavi proizvodnjom organskog ljekovitog bilja. Veliku pažnju poklanjaju kvalitetu svojih proizvoda.

Foto: porodica Alibabić
  • 4.242
  • 445
  • 0

Ljekovito bilje "Orhideja" iz Bihaća je postao brend prepoznatljiv po kvalitetu proizvoda i organskom uzgoju ljekovitog bilja. Ovo je porodični obrt koji vodi Fahir Alibabić sa svojom porodicom u Srbljanima, Bihaću. Najviše mu pomaže supruga Ismeta, a iza njih su godine rada sa ljekovitim biljem i pripravcima od njih.

Imaju vlastitu proizvodnju ljekovitog bilja

Porodica Alibabić se opredjelila za organski uzgoj ljekovitog bilja. Najveći dio ljekovitog bilja sami uzgajaju na vlastitim plantažama i na taj način obezbjeđuju sirovine za svoje čajeve i proizvode koje pripremaju.

"Plantažno uzgajamo preko deset vrsta ljekovitog bilja. Posvetili smo se organskom načinu uzgajanja kako bi dobili što kvalitetnije biljke. Uzgoj ljekovitog bilja obavljamo na zemlji koja nikada nije bila tretirana hemijskim sredstvima. Porodica uzgaja neven, melisu, mentu, artičoku, ehinaceu, peršun i druge biljne vrste. Divlje biljne vrste beremo na planinama Grmeč i Plješevica. Sakupljanje i berba biljaka traju cijelu godinu, jer svaka biljna vrsta ima svoj trenutak berbe" , kaže Alibabić.

Prepoznat kvalitet ljekovitog bilja

Ljekovito bilje "Orhideja" ima certifikovanu proizvodnju i preradu bilja. Porodica Alibabić uzgoju i preradi bilja posvećuje veliku pažnju i sarađuje sa fakultetima i drugim ustanovama koje ima pomažu da stalno unapređuju svoju proizvodnju i održe visok kvalitet ljekovitog bilja. Za svoju proizvodnju su obezbjedili svu potrebnu opremu.

"Priroda je najbolja ljekarna, čiji lijekovi ne remete tok prirodnih procesa, nego te procese potiču, ispravljaju i održavaju u ravnoteži", moto je Fahira Alibabića i porodice.

Od ljekovitog bilja pripremaju razne čajeve, čajne mješavine, meleme, kreme, ulja, tinkture, sirupe. Njihovi proizvodi se koriste u raznim terapijama: kod masnoće u krvi, problema sa želudcem, bolestima urinarnog trakta, bubrega, cista i mioma, kod liječenja neplodnosti, kožnih oboljenja.

Osim palete ljekovitih proizvoda imaju i kozmetičke proizvode. Ove proizvode izrađuju na bazi ljekovitog bilja, a preporučuju da se koriste u kombinacijama sa čajevima kako bi se postigao potpuni efekat.

Ljekovito bilje "Orhideje" stiglo u Dubai i Abu Dabi

Učesnici su projekta Bosnia and Balkans 2017/2018 Global Village 201772018 gdje su prepoznali kavalitet njihovog ljekovitog bilja. Ljekovito bilje i proizvodi od ljekovitog bilja porodice Alibabić se može pronaći u Dubaiju i Abu Dabiju gdje su se svojim kvalitetom i raznovrsnošću proizvoda izborili za kupce koji su prepoznali kvalitet njihovih proizvoda.

Porodica Alibabić je zahvaljujući kvalitetu ljekovitog bilja po treći put pozvana da sa svojim proizvodima učestvuju na Sheikh Zayed Heritage Festival in Abhu Dhabi.

Sa svojim proizvodima su se predstavili na mnogim sajmovima, manifestacijama i na prodajnim mjestima u više gradova u Bosni i Hercegovini.

Imaju i vlastitu stranicu, a svoje proizvode prodaju i putem Facebook stranice.

Foto: porodica Alibabić


Fotoprilog


Tagovi

Ljekovito bilje Fahir Alibabić Orhideja bilje Bihać Sheikh Zayed Heritage Festival


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.