Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Insekti
  • 31.03.2019. 20:30

Leptiri: Sićušna stvorenja i veliki lekari

Znamo da su zarazne bolesti jedna od velikih pretnji za ljudsku populaciju. Da li smo ikada razmišljali kako se sa njima bore insekti, mala i jednostavna bića poput kraljevskog leptira?

Foto: Slađana Aničić
  • 224
  • 24
  • 0

Zarazne bolesti su vrlo česta tema današnjeg društva i još uvek su jedan od  glavnih uzroka ljudske patnje i smrti širom sveta. Svake godine, milioni umiru od bolesti poput tuberkuloze, malarije, HIV-a širom sveta, dok hiljade umru od sezonskog gripa.

Ljudi su ipak smislili načine kako da se zaštite od zaraza te postoje lekovi i vakcine. Najnovija istraživanja pokazuju da i insekti umeju da se leče. 

Od životinja dosta toga može da se nauči 

Biolog, Džap de Rod (Jaap de Roode), zaključuje da od životinja i te kako možemo da naučimo kako se leče sopstvene bolesti, a akcenat stavlja na kraljevske leptire.

Tim povodom biolozi su sproveli nekoliko eksperimenata. U jednom od njih su kraljevskog leptira stavljali u veliki kavez, a lekovitu biljku sa jedne strane, nelekovitu sa druge, i onda su merili broj jaja koja leptiri polažu na svaku biljku.

"Kada to uradimo, rezultati su uvek isti. Otkrivamo da kraljevski leptiri izrazito više vole lekovitu mlečiku," ističe Džap de Rod. Drugim rečima, ženke poležu 68% svojih jaja na lekovitu mlečiku. Zanimljivo je to da one zapravo prenose parazite kada legu jaja. One ovo ne mogu da spreče. Takođe ne mogu da leče same sebe. Ovi eksperimenti govore da ove majke kraljevskih leptira mogu da poležu jaja na lekovitoj mlečiki od čega će njihovo buduće potomstvo biti manje bolesno.

Kako otrovne hemikalije utiču na kraljevske leptire?

Kraljevski leptiri su veoma probirljivi po pitanju hrane. Mlečiku jedu samo kao larve, ali postoji nekoliko vrsta mlečike koje mogu da koriste, a one u sebi imaju kardenolide koje  su otrovne hemikalije. Međutim, otrovne su za većinu životinja, ali ne i za kraljevske leptire. Ovi leptiri mogu da uzmu hemikalije, stave ih u svoja tela, i time ih načine otrovnim protiv svojih grabljivica, poput ptica. Onda reklamiraju svoju otrovnost kroz predivne boje upozorenja kao što su narandžasta, crna i bela.

Paraziti kojima se zaraze kraljevski leptiri nazivaju se ophryocystis elektroscirrha. Oni proizvode spore, milione spora na spoljašnjosti leptira koje se vide kao male mrlje između krljušti leptira. A to je zaista štetno po leptire jer im skraćuje životni vek, ugrožava sposobnost letenja, čak može da ih ubije pre nego što dođu do odraslog doba.

"Ovi leptiri su veoma poznati po svojim spektakularnim selidbama iz SAD i Kanade do Meksika svake godine, gde se skupe milioni njih," ističe ovaj biolog.

Ovo  je zaista bitno otkriće, ne samo zato što nam govori nešto sjajno o prirodi, već i zato što nam može reći nešto više o tome kako da pronalazimo lekove. "Ovo su veoma male životinje za koje mislimo da su veoma jednostavne. Imaju sićušne mozgove, a mogu da se leče na ovaj veoma sofisticiran način, kaže biolog. 

Opširnije o ovoj temi saznajte u video prilogu ispod: 


Izvori

TED


Tagovi

Kraljevski leptiri Mlečika Jaap de Roode

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.